Tekućina za pranje posuđa i zdravstvena skrb

Je li tekućina za pranje posuđa štetna ako se proguta?

Ako slučajno progutate tekućinu za pranje posuđa, to može dovesti do iritacije. Najbolja je opcija odmah nakon toga popiti čašu vode kako bi se tekućina razrijedila. Nemojte izazivati povraćanje.

Možete imati simptome poput želučanih smetnji, proljeva i povraćanja. Međutim, ako se simptomi nastave ili ako se pogoršaju, obratite se svom liječniku opće prakse, centru za kontrolu otrovanja ili odmah odite na hitnu pomoć.

Što učiniti ako tekućina za pranje posuđa dođe u kontakt s očima

Tekućina za pranje posuđa treba se odmah isprati iz očiju obilnom količinom vode. Ako nosite kontaktne leće, odmah ih uklonite. Tekućina može uzrokovati iritaciju i osjećaj peckanja ako dođe u kontakt s očima, a može dovesti i do mutnog vida ili poteškoća s fokusiranjem ako se ne ispere. Ako se simptomi nastave, promijene ili pogoršaju, pozovite medicinsku pomoć.

Je li tekućina za pranje posuđa otrovna ako se ne ispere?

Ako perete posuđe bez dovoljno ispiranja, možda ćete naknadno pronaći ostatke osušene tekućine za pranje posuđa na tanjurima, šalicama, priboru za jelo i ostalom.

U većini slučajeva, tekućina za pranje posuđa ne bi trebala biti otrovna u malim količinama. Dakle, ako sušite posuđe a da ga prije toga niste dovoljno isprali, možete ublažiti simptome tako da nakon gutanja popijete čašu vode kako bi se tekućina dodatno razrijedila. Međutim, bilo kakva količina tekućine za pranje posuđa u vašem tijelu može dovesti do iritacije, povraćanja, proljeva ili želučanih problema. Ako se ti simptomi nastave ili pogoršaju, potražite medicinsku pomoć.

Sigurnosni savjeti za tekućinu za pranje posuđa

Da biste smanjili mogućnosti gutanja tekućine za pranje posuđa ili njezin kontakt s očima, evo nekoliko korisnih sigurnosnih savjeta.

  • Uvijek držite tekućinu za pranje posuđa dalje od male djece i kućnih ljubimaca. Pobrinite se da je držite izvan njihova dometa kako je ne bi slučajno progutali. 
  • Temeljito isperite tekućinu za pranje posuđa s posuđa nakon pranja. Time se smanjuje mogućnost iritacije. A i vaša hrana ili pića neće imati okus po sapunu.
  • Kada ribate posuđe, pomičite spužvu u smjeru suprotnom od vašeg tijela, slično kao i kada režete nožem. Na taj će način bilo kakvo slučajno prskanje otići u suprotnom smjeru, dalje od vaših očiju.

Povezani članci