Skip to Content

Kako prati posuđe

Poznat vam je osjećaj kada vam se nakon veselog obroka nakupi prljavo posuđe i uopće ne znate otkuda biste počeli s čišćenjem? Mnogo je prljavih tava, tanjura, šalica i kuhinjskog pribora za koje biste najradije da magično nestanu. Znanje o tome kako da na ispravan način operete posuđe može vam uštedjeti mnogo vremena i smanjiti trud. Zato smo izradili mali vodič za vas.

Koji su vam alati potrebni?

Postoji nekoliko alata koji vam mogu pomoći u pranju, ribanju i sušenju posuđa, uključujući:

 • Tekućina za pranje posuđa
 • Spužve
 • Krpe
 • Četke
 • Čelična vuna
 • Gumene rukavice
 • Kuhinjski ručnici
 • Stalak za posuđe

Najlonske su četke često najbolja opcija, jer se u njima nakuplja manje bakterija. Budite oprezni kada upotrebljavate čeličnu vunu na posuđu. Iako ona može pomoći u brzom uklanjanju zalijepljenih ostataka hrane, također može i izgrebati površinu vašeg posuđa.

Prethodno sortiranje posuđa

Najprije trebate sortirati posuđe redoslijedom kojim ćete ga i prati. Uvijek počnite s posuđem koje je manje zaprljano. Na taj će način sredstvo za pranje posuđa duže trajati. To uključuje:

 • Čaše
 • Šalice
 • Srebrninu

Sljedeći je korak ukloniti mrlje od hrane s tanjura i zdjela. Jako zaprljano i masno posuđe, kao i lonci i tave, trebaju se prati zadnji. Ako neko posuđe ima zalijepljene ostatke hrane ili mnogo zagorjele masti, prije pranja ih namočite da biste lakše uklonili prljavštinu, ostatke hrane i nečistoće kako bi se mogli lakše oprati. Uz tekućinu za pranje posuđa Pur, namakanje traje samo nekoliko minuta i posuđe se nakon toga može lakše oprati.

Ako je moguće, očistite ostatke hrane s tanjura nakon upotrebe i prije pranja. Tako ne samo da će ih biti lakše oprati i da će se spriječiti da se ostaci hrane zalijepe, već će i voda od pranja posuđa biti čišća.

Odabir ispravne tekućine za pranje posuđa

Ispravna tekućina za pranje posuđa od ključne je važnosti kada perete posuđe – za vaše tanjure i šalice, ali i za vaše ruke. Pur Secrets of the Chef deterdžent stvoren je kako bi riješio teške probleme pranja posuđa istovremeno uklanjajući škrob, masnoću i zagorjelost. Njegova snažna kombinacija jake snage otapanja masnoće i tehnologija dvostrukih enzima učinit će da vaše posuđe ponovno blista bez potrebe jakog ribanja. Ako imate suhu ili osjetljivu kožu, upotrijebite blažu tekućinu za pranje posuđa poput Pur Sensitive. Preporučuju je dermatolozi zato što ima pH vrijednost koja je dobra za kožu.

Vruća voda ili hladna voda

U većini se slučajeva preporučuje prati posuđe vrućom vodom kako bi se uklonila masnoća i bakterije. Voda za pranje obično bi trebala biti najmanje 110 stupnjeva Fahrenheita (45 stupnjeva Celzijusa) kako bi se dobili optimalni rezultati. Ta temperatura nije ugodna za vaše ruke, pa upotrijebite rukavice. Tekućina za pranje posuđa Pur izrađena je s pomoću superiorne enzimske tehnologije, pa učinkovito radi i dok upotrebljava blage temperature, čime se troši manje energije, što je bolje za okoliš. Nemojte zaboraviti promijeniti vodu kada postane hladna i prljava.

Upotreba ispravne doze tekućine za pranje posuđa

Kada perete ručno, možda se pitate koliko biste tekućine za pranje posuđa trebali upotrijebiti? To obično ovisi o vrsti tekućine za pranje posuđa koju imate. Možete upotrebljavati malu dozu sredstva Pur Power deterdženta za normalno pranje posuđa; trebat će vam samo 3 ml sredstva na svakih 5 litara vode. Za posuđe koje se teže pere upotrijebite 5 ml (jedna velika žlica) na svaku litru vode.

Kada upotrebljavate Pur Sensitive ili nekoncentriranu tekućinu za pranje posuđa, upotrijebite 5 ml (1,5 velike žlice) tekućine za pranje posuđa na svakih 5 litara vode. Ako imate vrlo masnu tavu ili posuđe na kojem su zalijepljeni ostaci hrane, možete upotrijebiti veću dozu od 5 ml na 1 litru vode.

Ispiranje posuđa

Nakon što operete pet do šest komada posuđa, preporučujemo da ih temeljito isperete toplom vodom. Topla voda pomaže u uklanjanju preostale prljavštine, nečistoće, sapunice i bakterija koje su ostale na posuđu. Također pomaže da se posuđe brže osuši i smanjuje mrlje i tragove. Voda bi trebala biti malo toplija od temperature kojom perete posuđe kako biste dobili brže rezultate, ali sobna temperatura također funkcionira dobro.

Sušenje posuđa: sušenje ručnikom ili zrakom na stalku za posuđe?

Ako posuđe sušite ručnikom, moći ćete ga odmah spremiti, no takav način sušenja može potrajati. Sušenje na zraku na stalku za posuđe obično je bolja opcija, iako ćete trebati duže čekati da biste pospremili posuđe.

Nakon što se posuđe osuši, možete ga odložiti na njegovo mjesto.

ČIšćenje sudopera I pomagala za pranje posuđa

Nakon što operete posuđe, očistite sudoper s tekućinom za pranje posuđa da biste se riješili bacila, bakterija i prljavštine koja je možda prisutna u sudoperu, na radnim površinama i na štednjaku. Također ćete se trebati pobrinuti za kuhinjska pomagala. Da se na vašim kuhinjskim ručnicima, spužvama i drugim kuhinjskim pomagalima ne bi nakupljale bakterije i bacili, redovito ih mijenjajte.

Uštedite vrijeme i trud pri pranju posuđa tako da slijedite ove upute za pranje posuđa korak po korak.

Povezani članci

 • Kako funkcionira tekućina za pranje posuđa?

  Saznajte kako funkcionira tekućina za pranje posuđa!

 • Koliko tekućine za pranje posuđa trebam upotrijebiti?

  Saznajte koja je savršena doza tekućine za pranje posuđa!

 • Savjeti za pranje

  Provjerite i isprobajte naše savjete!

 • Pranje posuđa tijekom kampiranja

  Imate li problema s održavanjem posuđa čistim tijekom kampiranja? Isprobajte ove jednostavne upute!

 • Možete li upotrebljavati tekućinu za pranje posuđa da biste oprali automobil?

  Saznajte korisne savjete kako možete oprati svoj automobil tako da blista!

 • Očistite kuhinju tekućinom za pranje posuđa

  Zanima li vas još načina na koje možete upotrijebiti tekućinu za pranje posuđa? Pronađite više ideja za upotrebu u kuhinji

 • Kako se riješiti bakterija i bacila u kuhinji

  Želite li izbjeći bakterije i bacile u svojoj kuhinji? Provjerite naše savjete!

 • Je li naša tekućina za pranje posuđa prikladna za osjetljivu kožu?

  Imate li osjetljivu kožu, što vam otežava pranje posuđa? Pročitajte više o prednostima naših tekućina za pranje posuđa za osjetljivu kožu!

 • Tekućina za pranje posuđa i zdravstvena skrb

  Slijedite naše sigurnosne upute ako dođe do neželjenog kontakta s tekućinom za pranje posuđa.

 • Je li Pur biorazgradiva tekućina za pranje posuđa?

  Želite li se pobrinuti za svoj ekološki otisak? Isprobajte našu biorazgradivu tekućinu za pranje posuđa!