Kako funkcionira tekućina za pranje posuđa?

Tekućina za posuđe čisti naše posuđe i omogućuje nam da ponovno upotrebljavamo isto posuđe. Ali kako funkcionira tekućina za pranje posuđa? Znanost iza ovog proizvoda će vas oduševiti.

Kako funkcionira tekućina za pranje posuđa: molekule deterdženta

Postoje dvije različite vrste molekula. Neke su hidrofilne, što znači da ih voda privlači, dok su druge hidrofobne, što znači da ih voda odbija. Ulje se sastoji od hidrofobnih molekula.

Struktura tekućine za pranje posuđa

Kada se ove dvije molekule kombiniraju, nastaje molekula deterdženta. Molekula tekućine za pranje posuđa ima jedan hidrofilni I jedan hidrofobni kraj. Prva je polarna struktura koja se vezuje s vodom dok perete posuđe. Druga je nepolarna struktura koja vezuje masnoću I ulje.

Kako funkcionira tekućina za pranje posuđa?

Kada masnu tavu stavite u sudoper pun vode sa sapunicom, ulje ili mast s tave neće se automatski otopiti u vodi. To je zbog toga što su molekule ulja nepolarne, a molekule vode polarne. Pa kako onda funkcionira tekućina za pranje posuđa? Funkcionira tako što upotrebljava svoju polarnu i nepolarnu strukturu koja djeluje kao most ili emulgator. 

Dok se ulje prirodno ne miješa s vodom, molekule sapuna prerasporede se kada dođu u kontakt s uljem. Ako u tom trenutku pogledate molekule deterdženta, vidjet ćete da je hidrofilna polarna strana molekule (ona koja voli vodu) okrenuta prema vodi. Hidrofobni dio koji voli mast okrenut je prema ulju. Taj dio prianja za mast, zadržava je unutar molekule i odvlači dalje od posuđa, pa se voda sa sapunicom može lako isprati.

Kako funkcionira tekućina za pranje posuđa: čIšćenje posuđa

Tekućine za pranje posuđa uklanjaju prljavštinu, nečistoće, bakterije I mast s posuđa kako bi se mogli isprati u odvod. Nakon ispiranja tekućine za pranje posuđa vodom, posuđe je čisto I spremno za ponovnu upotrebu.

Uz to, voda (koja sama može rastopiti mnogo čestica hrane), kao I mućkanje I trenje, potrebni su za postizanje optimalnih rezultata.

Jeste li se ikada pitali kako funkcionira tekućina za pranje posuđa? ZahvaljujućI jedinstvenim dijelovima molekule sapuna, vaše posuđe može biti čisto I bez masti nakon svakog ručnog pranja posuđa.

Povezani članci

Provjerite naše upute za učinkovito pranje posuđa korak po korak.