Skip to Content

Kako funkcionira tekućina za pranje posuđa?

Tekućina za posuđe čisti naše posuđe i omogućuje nam da ponovno upotrebljavamo isto posuđe. Ali kako funkcionira tekućina za pranje posuđa? Znanost iza ovog proizvoda će vas oduševiti.

Kako funkcionira tekućina za pranje posuđa: molekule deterdženta

Postoje dvije različite vrste molekula. Neke su hidrofilne, što znači da ih voda privlači, dok su druge hidrofobne, što znači da ih voda odbija. Ulje se sastoji od hidrofobnih molekula.

Struktura tekućine za pranje posuđa

Kada se ove dvije molekule kombiniraju, nastaje molekula deterdženta. Molekula tekućine za pranje posuđa ima jedan hidrofilni I jedan hidrofobni kraj. Prva je polarna struktura koja se vezuje s vodom dok perete posuđe. Druga je nepolarna struktura koja vezuje masnoću I ulje.

Kako funkcionira tekućina za pranje posuđa?

Kada masnu tavu stavite u sudoper pun vode sa sapunicom, ulje ili mast s tave neće se automatski otopiti u vodi. To je zbog toga što su molekule ulja nepolarne, a molekule vode polarne. Pa kako onda funkcionira tekućina za pranje posuđa? Funkcionira tako što upotrebljava svoju polarnu i nepolarnu strukturu koja djeluje kao most ili emulgator. 

Dok se ulje prirodno ne miješa s vodom, molekule sapuna prerasporede se kada dođu u kontakt s uljem. Ako u tom trenutku pogledate molekule deterdženta, vidjet ćete da je hidrofilna polarna strana molekule (ona koja voli vodu) okrenuta prema vodi. Hidrofobni dio koji voli mast okrenut je prema ulju. Taj dio prianja za mast, zadržava je unutar molekule i odvlači dalje od posuđa, pa se voda sa sapunicom može lako isprati.

Kako funkcionira tekućina za pranje posuđa: čIšćenje posuđa

Tekućine za pranje posuđa uklanjaju prljavštinu, nečistoće, bakterije I mast s posuđa kako bi se mogli isprati u odvod. Nakon ispiranja tekućine za pranje posuđa vodom, posuđe je čisto I spremno za ponovnu upotrebu.

Uz to, voda (koja sama može rastopiti mnogo čestica hrane), kao I mućkanje I trenje, potrebni su za postizanje optimalnih rezultata.

Jeste li se ikada pitali kako funkcionira tekućina za pranje posuđa? ZahvaljujućI jedinstvenim dijelovima molekule sapuna, vaše posuđe može biti čisto I bez masti nakon svakog ručnog pranja posuđa.

Povezani članci

 • Koliko tekućine za pranje posuđa trebam upotrijebiti?

  Saznajte koja je savršena doza tekućine za pranje posuđa!

 • Savjeti za pranje

  Provjerite i isprobajte naše savjete!

 • Kako prati posuđe

  Provjerite naše upute za učinkovito pranje posuđa korak po korak.

 • Pranje posuđa tijekom kampiranja

  Imate li problema s održavanjem posuđa čistim tijekom kampiranja? Isprobajte ove jednostavne upute!

 • Možete li upotrebljavati tekućinu za pranje posuđa da biste oprali automobil?

  Saznajte korisne savjete kako možete oprati svoj automobil tako da blista!

 • Očistite kuhinju tekućinom za pranje posuđa

  Zanima li vas još načina na koje možete upotrijebiti tekućinu za pranje posuđa? Pronađite više ideja za upotrebu u kuhinji

 • Kako se riješiti bakterija i bacila u kuhinji

  Želite li izbjeći bakterije i bacile u svojoj kuhinji? Provjerite naše savjete!

 • Je li naša tekućina za pranje posuđa prikladna za osjetljivu kožu?

  Imate li osjetljivu kožu, što vam otežava pranje posuđa? Pročitajte više o prednostima naših tekućina za pranje posuđa za osjetljivu kožu!

 • Tekućina za pranje posuđa i zdravstvena skrb

  Slijedite naše sigurnosne upute ako dođe do neželjenog kontakta s tekućinom za pranje posuđa.

 • Je li Pur biorazgradiva tekućina za pranje posuđa?

  Želite li se pobrinuti za svoj ekološki otisak? Isprobajte našu biorazgradivu tekućinu za pranje posuđa!