Pranje posuđa tijekom kampiranja

Posuđe za višekratnu upotrebu prihvatljivije je za okoliš i jeftinije kada uživate u prirodi, ali ipak mnogo ljudi odabire tanjure, pribor za jelo i čaše za jednokratnu upotrebu samo zato što nisu sigurni kako oprati svoje posuđe za višekratnu upotrebu tijekom kampiranja. Evo nekih korisnih savjeta i trikova za vaše sljedeće kampiranje.

Odaberite ispravnu tekućinu za pranje posuđa

Bilo da kampirate u kampu ili sami usred šume, važno je upotrebljavati tekućine za pranje posuđa koje su ekološki prihvatljive poput Pur Pro Nature. Kao i sve tekućine za pranje posuđa Pur, i Pur Pro Nature je biorazgradiv i temelji se na obnovljivim sirovinama.

Grijanje, pranje, ispiranje I sušenje

Najbolji način da zagrijete vodu za pranje posuđa jest da stavite vodu u tavu, lončić ili lonac koji ste upotrebljavali za kuhanje nakon što ste poslužili hranu. Tako se voda može zagrijati dok jedete, a i spriječit ćete da se ostaci hrane zalijepe na strane ili na dno tave. Nakon što završite s obrokom, izlijte toplu vodu u jednu od kanti i dodajte tekućinu za pranje posuđa. Drugu kantu možete napuniti hladnom vodom, koju možete upotrebljavati za ispiranje posuđa nakon što ih operete.

Pribor potreban za pranje posuđa tijekom kampiranja

Prvo što trebate napraviti jest razmisliti koji pribor trebate ponijeti. Bit će vam potrebna tekućina za pranje posuđa koja nije štetna za okoliš, dvije kante ili velike zdjele i kuhinjski ručnici. Također vam je potrebna četka za pranje, spužva ili krpa za suđe da biste mogli oprati svoje prljavo posuđe.

Možete ponijeti i gumene rukavice, stalak za posuđe, cjedilo i hvataljku jer vam sve to može dodatno pomoći u procesu pranja posuđa.

Pranje posuđa tijekom kampiranja: korak po korak

Jeste li spremni za pranje posuđa tijekom kampiranja? Evo što morate znati.

  1. Uklonite ostatke hrane s posuđa
  2. Zagrijte vodu na kuhalu za kampiranje ili na vatri
  3. Pripremite dvije zdjele za pranje (jednu s toplom vodom, jednu s hladnom)
  4. Ulijte tekućinu za pranje posuđa u zdjelu s toplom vodom. Preporučujemo upotrebu biorazgradive tekućine za pranje posuđa poput Pur Pro Nature 
  5. Operite posuđe u toploj vodi, a nakon toga ga isperite u hladnoj vodi
  6. Osušite posuđe na stalku za sušenje ili s pomoću ručnika za posuđe
  7. Bacite upotrijebljenu vodu daleko od mjesta kampiranja

Bacanje upotrijebljene vode

Iz sigurnosnih razloga pričekajte dok se voda malo ne ohladi prije nego što je bacite. Ako ste u kampu, vjerojatno imate pristup prostoru za odlaganje potrošne vode ili sudoperu za vodu od pranja posuđa. Ako ne postoji posebno mjesto za odlaganje, iscijedite tekućinu, a ostatke hrane stavite na logorsku vatru da izgore. Prljava bi se voda od pranja posuđa trebala odbaciti najmanje 60 metara od mjesta na kojem kampirate, putova ili izvora vode kako bi se osiguralo da male čestice hrane u vodi ne privuku životinje u kamp. 

Spremate se na kampiranje? Uštedite novce upotrebom posuđa za višekratnu upotrebu. Pranje posuđa nije tako teško kao što mislite. Samo slijedite ove korake da biste to učinili ispravno.

Povezani članci