FAQ

Korištenje perilice posuđa olakšava kućanske poslove i štedi vrijeme. Također, ono je korisno i za okoliš s obzirom da se korištenjem perilice posuđa troši manje energije i vode nego kod ručnog pranja suđa.
Generalno, svo posuđe koje je, od strane proizvođača, označeno kao sigurno za pranje u perilici posuđa, može biti prano u perilici. Za prvo pranje u perilici posuđa, a i sva buduća pranja pratite nekoliko jednostavnih pravila i koristite odgovarajuće raznovrsne Somat proizvode, vaše će posuđe biti besprijekorno čisto i sjajno nakon svakog pranja.

Pretpranje/Pranje
Ovisno o vrsti perilice, neki programi s ciklusom ispiranja mogu biti izravno odabrani. Takvi programi uglavnom pružaju intenzivno čišćenje. Potrebne informacije možete dobiti korištenjem uputstva za uporabu perilice ili na web stranici proizvođača perilice. S funkcijom pretpranja/čišćenja, najprije se ispiru ostaci hrane koje se može ukloniti s hladnom vodom. Prije no što se deterdžent automatski izbaci iz pretinca za doziranje, započinje ciklus pranja svježom vodom.
Ovisno o programu pranja koji ste odabrali, voda postiže temperaturu od 35 do 75°C. Ciklus pranja traje između 15 i 90 minuta ta završava izbacivanjem vode iz perilice u odvod.

Srednje ispiranje
Svi programi pranja uključuju srednje ispiranje. Ovaj je ciklus potreban kako bi se otklonili svi ostaci vode i prljavštine te kako bi se posuđe pripremilo za završno ispiranje. Ciklus srednjeg ispiranja završava izbacivanjem vode iz perilice u odvod.

Završno ispiranje

Svi programi osim programa pretpranja uključuju i funkciju završnog ispiranja. Tijekom ovog ciklusa, voda ulazi u perilicu i zagrijava se, kod standardnih programa, na temperaturu od 75°C. Dok se voda zagrijava, sredstvo za ispiranje se automatski izbacuje iz raspršivača za sredstvo za ispiranje. Sa Somatom 7, 10, Gold i All in One, nije potrebno dodavati sredstvo za ispiranje jer je ono već integrirano u ove proizvode.

Sušenje
Svi programi, osim jako kratkog programa samo ispiranja koji se koristi primjerice za brzo čišćenje staklenih čaša, uključuju ciklus sušenja. Toplina koja je postignuta i pohranjena u perilici prilikom završnog ispiranja pomaže osušiti posuđe. Ciklus sušenja uglavnom traje od 20 do 70 minuta.

Regeneracija
Velika večina perilica posuđa pogodna je za korištenje proizvoda Somat Special Salt. Te perilice provode automatsku regeneraciju ugrađenog omekšivača vode  u odgovarajućim intervalima koristeći otopinu pohranjenu u perilici. Ako koristite Somat All in One ili Somat Gold ne morate dodavati sol u perilicu ukoliko tvrdoća vode ne prelazi 21°dH (prema Njemačkoj ljestvici tvrdoće vode).

Prvo, možete smanjiti temperaturu pranja na 50°C ili 55°C. Time ćete uštedjeti oko 84kWh električne energije i 1.497 litara vode godišnje.
Drugo, koristite automatski program. Tako ćete pronaći najbolje postavke za posuđe u perilici i koristiti optimalnu količinu vode i energije. Posložite i sortirajte posuđe prema preporuci proizvođača perilice. Redovito provjeravajte i čistite sustav za ispust vode.
Na posljetku, kad je god moguće, koristite perilicu samo kada je potpuno napunjena.

Automatski programi prilagođavaju postavke pranja koje najbolje odgovaraju posuđu u stroju te koriste optimalnu količinu vode i energije što pomaže zaštiti okoliša.
Ukoliko se koriste kako je propisano, moderni automatski deterdženti za pranje posuđa mogu postići željene rezultate pranja već na 50 °C ili 55 °C upotrebom automatskih programa pranja.

Izrazi "pogodno za pranje u perilici" i "sigurno za pranje u perilici" koriste se za opisivanje osobina posuđa. Izraz "pogodno za pranje u perilici" nije službeno definiran i koriste ga proizvođači posuđa prema vlastitom iskustvu. S druge strane, izraz "sigurno za pranje u perilici" označava da je posuđe podvrgnuto testiranju i procjeni za nemetalno posuđe u skladu s dva međunarodna standarda, EN 12875-1 i -2. Rezultati ovih testiranja su izraženi standardiziranom ikonom kao najveći broj ciklusa pranja posuđa koje posuđe može izdržati bez oštećenja. Za metalne dijelove ne postoje standardizirani testovi. Lonci i tave od nemagnetiziranih metala ili od samo jednog materijala mogu se prati u perilici, često na njima piše da su sigurni za pranje u perilici. Ukoliko je proizvod izrađen od različitih materijala, npr. metalni lonac s plastičnim ručkama, najbolje je posavjetovati se s proizvođačem posuđa.

Posuđe se izrađuje od različitih materijala. Kako će proizvod reagirati nakon pranja u perilici ovisi o materijalu(ima) od kojeg(ih) je izrađen te načinu na koji je proizveden.

Nehrđajući čelik
Pribora za jelo, lonci, tave, pladnjevi za serviranje, špatule, kutljače i sita često su izrađeni od nehrđajućeg čelika. Za razliku od željeza i ''normalnog'' čelika, nehrđajuće željezo ne hrđa. Razlog tomu je to što je željezo legirano s različitim metalima, osobito kromom i nikalom. Nehrđajući čelik se uglavnom može prati u perilici za posuđe.

Staklo
Staklo se često koristi u kućanstvu zbog njegovih posebnih svojstava poput prozirnosti, načinu na koji lomi i reflektira svjetlost, njegovog sjaja, nepropusnosti i otpornosti na kemikalije. Stalko se uglavnom može prati u perilici posuđa.

Srebro
Posuđe koje se najčešće pere u perilici za posuđe je srebrni pribor za jelo. Posuđe koje nije pogodno za pranje u perilici posuđa je dekorativni tanjuri, zdjele i ravni tanjuri, držači čaša od srebra, soljenka i paprenka, posuda za šećer napravljena od srebra. Navedeno nije pogodno za pranje u perilici jer je izrađeno od značajno tanjeg sloja srebra i često ima dodatni sloj glazure.

Drvo
Nelakirani predmeti od drva poput kuhača koje nisu ljepljene na nekom mjestu mogu se prati u perilici. Međutim, s vremenom će izblijediti i njihova površina će postati hrapava. Ukoliko ih perete u perilici, na drvenim dašćicama većih površina mogu se stvoriti pukotine. Drvene drške pribora za jelo će postati tupe te mogu zadobiti pukotine. Lakirano drvo nije pogodno za pranje u perilici posuđa jer će drvo nabubriti prilikom pranja te će se lak oguliti.

Keramika
Posuđe izrađeno od fine keramike može se podijeliti u četiri skupine: zemljano posuđe, kameno posuđe, porculan i staklenkasti porcualn. Kada je riječ o sigurnosti pranja ovog posuđa u perilici, pravilo je da što je materijal tvrđi i manje porozan, veća je sigurnost da se posuđe neće oštetiti prilikom pranja u perilici.

Plastika
U perilicama s izloženim grijačima, plastično posuđe se lako može deformirati ukoliko se pozicionira u blizini grijača. Zato je najbolje plastično posuđe pozicionirati na najvišu policu perilice. Ukoliko se u perilici nađu ostaci hrane koja lako ostavlja mrlje (rajčica, ketchup, sok od mrkve, cikla, crveni kupus), plastika može promijeniti boju.

Pribor za jelo od srebra i nehrđajućeg čelika može se prati zajedno u perilici posuđa. Međutim, različite vrste metala ne bi se smjele dodirivati tijekom pranja, u protivnom se mogu oštetiti ili dobiti mrlje.

Aluminij bez primjesa drugih metala će reagirati i na kiselu i alkalnu sredinu te mu se površina može izmijeniti čak i kada je samo u kontaktu s vodom. Crne mrlje na aluminiju poznate su kao "vodene mrlje". Ova vrsta aluminija - koji se često koristi za preše za češnjak - nije pogodna za pranje u perilici jer se može potpuno i nepovratno oštetiti. Za pranje lonaca i tava izrađenih od aluminija savjetujemo da se konzultirate s proizvođačem kako biste saznali je li posuđe pogodno ili sigurno za pranje u perilici. Čak i otkriveni slojevi aluminija na dnu lonaca i tava mogu se oštetiti pa takvo posuđe nije pogodno za pranje u perilici.

Prije nego što stavite posuđe u perilicu, uklonite s posuđa uklonite ostatke hrane koji se mogu lako ukloniti. Prethodno ispiranje u sudoperu nije potrebno niti je ekološki preporučljivo. Jedini izuzetak su ostaci koji se ne tope u vodi poput ostataka špinata, pepeo cigareta ili sitno sjeckane začinske trave. Navedene ostatke biste trebali prvo dobro isprati, u protivnom će se nataložiti na ostalom posuđu u perilici.
Posuđe mora biti stabilno postavljeno u perilicu. Naročito je važno da su čaše stabilno postavljene tako da se ne oštete ili izgrebu prilikom pranja.
Šalice se mogu postaviti na uglove ladice, dok se duboki tanjuri postavljaju u sredinu. Preporuča se da ne postavljate posuđe jedno na drugo na policu jer može zablokirati prskalice pa voda neće prodrijeti do svih dijelova perilice.
Provjerite da se prskalice mogu slobodno okretati.
Veliko, glomazno posuđe biste trebali postaviti na donju policu, dok se mali i osjetljivi predmeti, poput čaša i šalica postavljaju na gornju policu.
Pribor za jelo bi se trebalo staviti u košaricu za pribor za jelo s ručkama prema dolje. Ako vaša perilica ima policu za pribor za jelo, možete pravilno rasporediti pribor na policu.
U perilicama s otvorenim grijaćima plastični dijelovi se lako mogu deformirati ako ih stavite na policu na dnu perilice. Zato stavite plastične predmete na najvišu policu u perilici.

Perilicu ostavite nekoliko minuta s lagano otvorenim vratima nakon što program za pranje završi kako bi se posuđe moglo ohladiti. Započnite s donjom policom tako da voda koja je ostala na gornjoj polici ne može kapati po suhom posuđu na donjoj polici.

Ako se pravilno koristi, perilicu se ne mora svakodnevno čistiti jer se spremnici i police automatski čiste tijekom ciklusa pranja. Međutim, sustav sita i filtara mora se redovito čistiti.
Ukoliko stavljate premalo deterdženta, velike ili masne mrlje i ostaci od hrane se neće očistiti s posuđa, ili ako odabrani program nije pogodan za razinu zaprljanosti, ostaci masnoće i hrane ostaju u perilici kao talog te taj talog smanjuje njenu sposobnost pranja ometajući protok vode u sustavu. U tom slučaju, kao i svaki put kad niste zadovoljni razinom čistoće opranog posuđa, potrebno je očistiti unutrašnjost perilice i rotirajuće prskalice.
Kako bi se vidljivi i skriveni (naročito oni za protok vode) dijelovi perilice održali čistima, preporučuje se redovito pranje i čišćenje perilice sredstvom Somat Machine Cleaner, svakih mjesec do dva mjeseca.
Unutrašnje stranice perilice mogu se čistiti običnim sredstvima za čišćenje u domaćinstvu umjesto Somat Machine Cleanerom. Jednostavno ga nanesete na mokru krpicu i isperete prljavštinu.

Cijev za odvod vode iz perilice mora se spojiti na sifon koji služi kao filtar neugodnih mirisa. Cijev ne smije biti presavijena.
Razlog neugodnih mirisa može biti i odabir pogrešnog programa za pranje s obzirom na zaprljanost posuđa. To uzrokuje nakupljanje taloga i ostataka hrane na sitima ili filtrima.
Rješenje: Objesite bocu Somat Machine Cleanera u perilicu posuđa i pokrenite jedan ciklus za pranje u skladu s uputama, koristeći pri tom najintenzivniji program pranja.
Nadalje, naslage na gumi na vratima perilice mogu biti uzrok nuegodnih mirisa. Rješenje: Namočite krpu sredstvom za čišćenje i očistite okvir vratiju.
Ako se pojave neugodni mirisi uslijed dugotrajnog nekorištenja perilice, možete ih izbjeći korištenjem sredstva Somat Deodorizing Pearls®. Somat Tabs 7, 10 i Gold pomažu neutralizirati neugodne mirise i ostavljaju perilicu ugodnog mirisa nakon svakog pranja.

Gotovo sve perilice se mogu spojiti na priključak s toplom vodom. U pravilu, najviša temperatura priključka ne smije premašivati 60°C – za više informacija obratite se proizvođaču perilice. Ako je perilica spojena na priključak tople vode, potrošnja električne energije će biti niža jer je električna energija potrebna za grijanje vode tijekom pranja posuđa. Točna količina ušteđene električne energije ovisit će o temperaturi nadolazeće tople vode i o temperaturi prostorije u kojoj se perilica nalazi.
Performanse čišćenja Somatovih deterdženta pokazale su se vrlo dobrima u perilicama povezanim na priključak tople vode. Čak se i temperaturno osjetljivi sastojci poput enzima u formuli razvijaju u potpunosti: topla voda u prvom ciklusu (pretpranje ili glavni ciklus, ovisno o odabranom programu) će se ohladiti na oko 30°C pod utjecajem temperature posuđa i unutarnjih zidova perilice.

Ako koristite multi-funkcionalne tablete (npr. Somat All in One ili Somat Gold) korištenje sredstva za ispiranje nije potrebno. Nadalje, za vodu tvrdoće do 21°dH (prema njemačkoj ljestvici tvrdoće vode) korištenje soli nije potrebno. Međutim, trebali biste koristiti sol kod vode s višom razinom tvrdoće kako biste zaštitili svoju perilicu i postigli bolje rezultate pranja. Ovisno o tipu perilice koji koristite, lampica za upozorenja može upućivati na nedostatak sredstva za ispiranje ili soli. Ukoliko koristite multi-funkcionalne tablete na ispravan način, navedene lampice možete ignorirati.

Deterdženti za ručno pranje posuđa nisu primjereni za korištenje u perilici posuđa. Deterdženti za ručno pranje posuđa generiraju pjenu koja može ući u bazu perilice te uzrokovati ''zastoj vode''. U tom biste slučaju morali kontaktirati servis i potražiti stručnu osobu kako bi ona dovela vašu perilicu ponovo u funkcionalno stanje. Iz istog razloga ručno oprano posuđe se mora dobro isprati prije no što ga se stavi u perilicu.

70/75 °C Intenzivno zaprljanje
Lonci i tave - umjereno do jako zaprljani

65 °C Umjereno ili univerzalno zaprljanje
Sasušeni ostaci hrane

50/55 °C Umjereno ili univerzalno zaprljanje
Umjereno prljavo posuđe

45/55 °C Ušteda energije/ekološko pranje
Umjereno prljavo posuđe (program može trajati duže od programa za obično zaprljanje)

35 °C – 45 °C Osjetljivo/Staklo
Lagano prljavo, posuđe osjetljivo na toplinu (naročito čaše),

35 °C – 60 °C Brzo/kratko
Lagano prljavo posuđe sa osušenim ostacima hrane (program traje kraće od 1h, ali može imati visoku potrošnju energije)

Razlozi za ostake hrane na posuđu nakon pranja u perilici su razni te uključuju odabir pogrešnog programa pranja, neispravno napunjena perilica ili netopljivi ostaci hrane koji nisu uklonjeni prije stavljanja posuđa u perilicu. Najbolji način za izbjegavanje loših rezultata stojnog pranja posuđa je sastrugati ili obrisati najtvrdokornije ostatke hrane s posuđa prije stavljanja u posuđa u perilicu. Osigurajte da je posuđe ispravno složeno u perilicu. Prskalice se moraju moći slobodno rotirati i mlaznice ne smiju biti blokirane. Kako biste ispravno napunili perilicu posuđem, pratite naše savjete. 

Naslage pijeska na čašama, šalicama, zdjelama ili uskim posudama mogu nastati ako je posuđe koje perete preprljavo ili je temperatura pri pranju bila preniska. Visoke, uske čaše ne stavljajte na uglove na gornjoj polici jer voda neće moći doprijeti do svog posuđa zbog zapreka. Ako perilica ne ispere sve ostatke hrane uzrok mogu biti "slijepa mjesta", tj. takvo posuđe može biti zaklonjeno od prskalice drugim predmetima.
Redovito provjeravajte sustav sita, filtara i prskalica te čistite sve što bi moglo blokirati slobodan protok tekućine i izazvati taloženje ostataka hrane.

Ukoliko ga pustite da odstoji u šalici, crni čaj stvara film koji se lijepi na stjenke šalice i teško se uklanja. Te se mrlje posebno teško uklanjaju ako je voda kojom perete vrlo tvrda ili kod posebnih vrsta čaja. Mrlje od čaja se mogu ukloniti povećanim doziranjem praška za pranje ili korištenjem Somat multifunkcionalnih tableta na programu za pranje pri 50 - 55 °C. Somat 7, 10 ili Gold tablete mogu ukloniti mrlje od čaja na niskim temperaturama.

Masne mrlje se nakupljaju i ostaju u sitima i pretincima perilice ako se masno posuđe pere na niskim temperaturama i kratkim ili brzim programima pranja. Program za pranje se mora odabrati u skladu s razinom zaprljanja posuđa. Pretjerane količine prljavštine sa posuđa ili lonaca moraju se izribati npr. priborom za jelo ili papirnatim ubrusom prije nego što posuđe stavite u perilicu. Želite li jednostavno očistiti perilicu, preporučujemo vam upotrebu sredstva Somat Machine Cleaner (ako postoji na lokalnom tržištu).

Ukoliko koristite sol a omekšavanje vode na posuđu može ostati bijeli sloj topiv u vodi jer je otopina soli izašla iz spreminka za sol. Razlozi tome mogu biti:

  • Poklopac spreminka za sol nije dobro zatvoren te omogućava otpuštanje soli u perilicu. U tom slučaju, dobro zatvorite poklopac.
  • Poklopac može imati malu pukotinu i treba ga zamijeniti novim.
  • Višak soli se rasuo po perilici kada ste puniti pretinac solju. U ovom slučaju odaberite kratak ciklus pranja i pokrenite praznu perilicu - bez posuđa.

To bi mogao biti kamenac. Takav sloj bi mogao nastati kada se deterdžent u prahu ili tabletama bez funkcije soli koristi u perilici bez  soli za omekšavanje vode. U tom slučaju morate nadopuniti spremnik sa solju ili koristiti višefunkcionalne tablete sa funkcijom soli (npr. Somat All in One ili Somat Gold). Ako je voda tvrdoće veće od 21°dH (prema njemačkoj ljestvici tvrdoće vode); kamenac će nastati čak i ako koristite multifunkcionalne tablete za pranje. U tom slučaju morate dodati i sol u spremnik za sol u kombinaciji s multifunkcionalnim proizvodom za čišćenje. Provjerite odjeljak s omekšivačem vode u skladu s uputama za korištenje perilice i provjerite tvrdoću vaše vode.
Hitna pomoć: Pokrenite praznu perilicu sa sredstvom Somat Machine Cleaner na najintenzivnijem programu. To će ukloniti naslage kamenca. Ako je oprano posuđe potpuno pokriveno bijelim netopivim slojem, ostavite posuđe u perilici i pokrenite još jedan ciklus pranja sa sredstvom za čišćenje perilice. Iznimka: Ne ostavljajte u perilici posuđe osjetljivo na kiseline poput posuđa od emajla ili posuđe s dekoracijama.

Gubitak sjaja na srebrnom posuđu vjerojatno nastaje od hrane koju jedemo iz tog posuđa. Ostaci hrane koja sadrži sumpor poput senfa, jaja, mahunarki, ribe, itd mogu izazvati gubitak sjaja srebra. Ostaci hrane s tragovima sumpora imaju više vremena za djelovanje pri pranju u perilici posuđa nego tijekom ručnog pranja. Funkcija zaštite srebrnog posuđa u Somatovim tabletama sprečava gubitak sjaja srebrnog posuđa, ukoliko je uzrok gubitka sjaja trag sumpora u ostacima hrane na posuđu. Ako je količina ostataka hrane izuzetno velika i ako se perilica koristi neredovito, preporučujemo da ručno operete srebrno posuđe odmah nakon upotrebe ili da ga dobro isperete hladnom vodom prije nego ga stavite u perilicu posuđa. Trebali biste također izbjegavati svaki izravan dodir srebra i nehrđajućeg čelika u perilici. Međutim ne izazivaju samo vanjski utjecaji gubitak sjaja srebra. Sastav i obrada srebra igra odlučujuću ulogu. Na primjer, srebro oznake 800 može poprimiti zlatnu ili svjetlo smeđu boju zbog visokog udjela bakra (udio bakra: 200/1000). Takvo srebro nije pogodno za pranje u perilici. No, ako je presvučeno srebrom u galvanskoj kupki, ponašat će se kao srebro oznake 90 ili 100 zbog dodatnog sloja srebra. Vrlo stari srebrni pribor za jelo s istrošenim gornjim slojem, ponekad u toj mjeri da je osnovni sloj vidljiv, biti će vrlo sklon gubitku sjaja. Takav pribor za jelo se ne smije prati u perilici posuđa. Generalno, ne postoji način kojim se može spriječiti gubitak sjaja srebrnog pribora za jelo. Gubitak boje na srebrnim predmetima može se spriječiti poliranjem metala.

Mrlje ''duginih boja'' uzrokuju određene vrste hrane poput karfiola, celera, korabice, gljiva, krumpira ili kuhane ribe. Također je moguće da voda kojom se posuđe pere sadrži tvari koje uzrokuju obezbojenje posuđa u perilici. Ovakva obojenja ''duginih boja'' su zapravo tanak sloj koji se lijepi na čelično posuđe. Fiziološki, ona su potpuno bezopasna i mogu biti uklonjena korištenjem sredstva za čišćenje perilice posuđa ili poliranjem metala.

Takve mrlje od hrđe na posuđu i priboru za jelo od nehrđajućeg čelika uglavnom se prenose iz drugog izvora. Uzrok mogu biti šarafi načinjeni od hrđajućeg čelika, na primjer oni koji se koriste za učvršćivanje ručki na loncima ili tavama. Drugi izvori hrđe mogu biti okrhnuto emajlirano kuhinjsko posuđe, oljušteni noževi, cjedilo za čaj ili drugi kuhinjski pribor načinjen od nisko legiranog čelika. Drugi uobičajeni uzrok nastanka mrlja od hrđe je oštećeni plastični premaz na policama za posuđe u perilici ispod kojeg se nalaze metalni dijelovi. Hrđa koja je tako nastala prenosi se vodom za pranje unutar cijele perilice i taloži se na predmetima od nehrđajućeg čelika. Sam deterdžent za pranje posuđa ne može uzrokovati hrđu. U rijetkim slučajevima hrđa se može prenijeti u perilicu putem vode iz vodovoda.

Najčešći tip korozije na nehrđajućem čeliku je nastanak rupica od hrđe koje dalje oštećuju materijal. Oštrice noževa su naročito osjetljive na hrđu. Rupice su isprva male i nevidljive ljudskom oku. Kako rupice rastu, oštećene površine, koje su tamno sive do crne boje i imaju zrnatu strukturu, mogu biti velike i do nekoliko milimetara. Razlog za nastanak ove korozije je oštećenje zaštitnog površinskog sloja. Kloridi, prisutni u običnoj kuhinjskoj soli, u vodi za piće i u ostacima hrane izazivaju ova oštećenja. Kiseline u hrani mogu pojačati ovaj efekt. Zato je kod punjenja soli u spremnik omekšivača vode važno dobro zatvoriti spremnik kako ostaci soli ne bi ostali u perilici i došli do drugih dijelova perilice te tamo stajali duže vremena. To možete izbjeći pokretanjem programa predispiranja ili kratkim programom (kod novijih perilica) u praznoj perilici - kako biste isprali sve ostatke soli i deterdženta koji su izašli iz spremnika. Alkalni proizvodi, poput otopina deterdženata ne izazivaju nastanak rupica na nehrđajućem čeliku.

Razvoj korozije stakla koja izaziva spomenuta mliječna zamagljenja, ovisi o vrsti stakla i uvjetima pranja. Unatoč njegovoj kemijskoj izdržljivosti, staklo s vremenom može oštetiti čak i čista voda i vodene otopine. Tvari iz tekućina mogu prodrijeti u staklo i učiniti da ono izgleda oštećeno. Ovaj učinak pojačavaju i stalne promjene između mokre i suhe faze i temperaturnih razlika (prilikom međufaza pranja u perilici posuđa). Međutim, može proći dulje vrijeme prije no što se pojave vidljivi efekti pranja stakla u perilici poput zamagljenosti i ''mliječnih'' mrlja. Budući da je staklo obično sjajno i prozirno, svaka malena nepravilnost naglo postaje prepoznatljiva. Na taj učinak nema utjecaja vrsta deterdženta kojeg koristite prilikom pranja. Opisana korozija stakla može se pojaviti uslijed upotrebe bilo kojeg deterdženta za pranje u perilici posuđa. Somat All in One i Somat Gold imaju ugrađeni sustav za zaštitu stakla koji pomaže dulje štititi staklo od korozije.
Koristan savjet za budućnost: Kada kupujete nove čaše, provjerite jesu li pogodne za pranje u perilici posuđa. Neki proizvođači jamče za otpornost čaša od korozije tijekom određenog broja pranja u perilici.

Zbog svoje nepromočive površine plastično posuđe se teže suši. To uzrokuje da na njemu ostaju kapljice vode tijekom sušenja. Osim toga, plastično posuđe upija toplinu. To je razlog zbog kojeg se ono suši sporije od posuđa drugih materijala. Ovisno o stanju plastičnih predmeta (njihovoj površini, starosti, izbrazdanosti i sl.) te performansi sušenja perilice za posuđe, neki komadi plastičnog posuđa iz perilice izlaze još mokri.

Ogrebotine nastaju uslijed mehaničkog djelovanja na staklenu površinu. Gotovo sve čaše za piće danas imaju tu vrstu oštećenja. Tijekom pranja posuđa u perilici, ogrebotine i napukline nastaju ako čaše udaraju jedna u drugu ili o druge tvrde predmete. To nastaje tijekom stavljanja u perilicu ili zato što stoje preblizu na polici i dodiruju se. Tako nastaju mrlje u obliku prstenova na površini čaša koje se rotiraju tijekom pranja u perilici. Ogrebotine mogu nastati pojedinačno ili po cijeloj čaši. Mogu se i spojiti i tvoriti veliki bijeli prsten na čaši. Napukline su oštećenja u početnoj fazi koja obično nisu vidljiva golim okom. Radi se o mikroskopski vidljivim oštećenjima nastalim u slojevima jedan ispod drugog na površini čaše. Postaju vidljive kao tanke napukline nakon višestrukog pranja u perilici. Općenito, takve ogrebotine nisu vidljive ljudskim okom u početnoj fazi. Što češće perete čašu u perilici, ogrebotine postaju vidljivije jer otopine sredstava za pranje i voda ulaze u ogrebotine i sitne napukline. Kao posljedica, staklene čestice se olabavljuju i odvajaju od površine. Cijeli postupak mogu ubrzati i temperaturne razlike između ciklusa pranja vrućom i hladnom vodom.

Unatoč uobičajenom vjerovanju da su čaše potpuno glatke i neprobojne, površina čaše je zapravo vrlo gruba i nepravilne je strukture što je vidljivo pod mikroskopom. Male čestice prljavštine mogu se zadržavati u pukotinama tijekom korištenja i pranja posuđa, a različiti uvjeti pranja posuđa (odabrani program, temperatura vode, tlak raspršivača, itd), ne jamče mogućnost njihovog uklanjanja pri svakom pranju. To je posebno slučaj kod visokih čaša koje mlaznice u perilici ne mogu uvijek doseći. Zbog kemijskih procesa, te čestice se mogu s vremenom promijeniti i dovesti do nastanka mirisa unutar stakla. U slučaju da je staklena čaša poprimila neugodan miris, a iz nje se pije neko piće, ono će poprimiti neugodan miris čaše. Taj efekt je posebno vidljiv kod karbonizirane mineralne vode jer mjehurići i plinovi karbonizirane kiseline odvajaju čestice sa stijenki čaša i prenose ih na površinu.
Korozija stakla na čašama koje ste neko vrijeme koristili može dovesti do promjene na površini i zato se mikroskopski sitne čestice lakše nakupljaju na površini.
Želite li ukloniti neugodne mirise s čaša, možda će vam biti od pomoći ukoliko ih isperete nekoliko puta za redom na programu s visokom temperaturom pranja. Prilikom takvog pranja čaše moraju biti postavljene u perilicu tako da voda iz mlaznica može doprijeti do svih dijelova čaše. Ovisno o uvjetima i starosti čaša, možda nećete u potpunosti moći ukloniti neugodne mirise.