Možete li upotrebljavati tekućinu za pranje posuđa da biste oprali automobil?

Tekućina za pranje posuđa zapravo je jedno od najboljih sredstava za čišćenje prozora i naplataka automobila. No, da biste ih ispravno očistili, bit će vam potrebno nekoliko alata i savjeta.

Redovito održavanje vozila važno je da bi vozilo ostalo funkcionalno. Tekućina za pranje posuđa idealna je za čišćenje naplataka i prozora vašeg automobila. Pomaže da poboljšate izgled svog automobila i da se riješite prljavštine, ostataka i soli s ceste. Da biste ispravno očistili ova područja, nudimo vam nekoliko korisnih savjeta.

Pranje prozora automobila I naplataka automobila: potrebni alati

Za pranje prozora automobila i naplataka automobila potrebno vam je sljedeće:

 • Jedna kanta
 • Meka spužva i četka
 • Upijajuća krpa
 • Brisač
 • Vrtno crijevo za vodu
 • Ručnik od mikrovlakana

Korak po korak: čIšćenje naplataka I prozora automobila

 1. Parkirajte automobil u hladu da biste spriječili prerano sušenje.
 2. Pobrinite se da su svi prozori i vrata zatvoreni.
 3. Napunite kantu toplom vodom i zatim dodajte nekoliko kapi tekućine za pranje posuđa.
 4. Upotrijebite mekanu spužvu i vodu sa sapunom da biste oribali prozore, zatim obrišite prozore brisačem tako da svaki put obrišete njegovu oštricu upijajućom krpom.
 5. Obrišite rubove prozora da biste uklonili višak tekućine.
 6. Pošpricajte naplatke automobila vrtnim crijevom za vodu.
 7. Oribajte naplatke s pomoću meke spužve i četke, a zatim isperite crijevom.
 8. Osušite ručnikom od mikrovlakana.

Priprema

By parking in the shade, the car is not exposed to the sun, which can quickly dry windows and rims, creating foam water stains that are hard to get rid of. Make sure the windows are closed and that all doors are fully latched before shutting down the vehicle.

Čišćenje prozora automobila

Pričekajte dok se automobil u potpunosti ne ohladi, a zatim napunite kantu tople (ne vruće) vode. Dodajte nekoliko kapi tekućine za pranje posuđa u kantu. Uvijek počnite pranjem prozora. Naplatci su obično jako prljavi od ceste i bit će ih potrebno više ribati. Ako počnete s prozorima, nećete trebati ponovno uzimati novu tekućinu za pranje posuđa i vodu.

Čišćenje naplataka automobila

Vrtnim crijevom za vodu možete ukloniti mnogo ostataka, čime ćete spriječiti dodatno ribanje. Pobrinite se da crijevo upotrijebite na svakom naplatku, ali se zatim sagnite i snažno oribajte spužvom i četkom da biste osigurali da su ostaci i mrlje uklonjeni. Pri dovršetku procesa pranja isperite svaki naplatak. Nemojte čekati da operete sve naplatke jer bi se sapun mogao osušiti i stvoriti mrlje. Sušenje naplataka ručnikom od mikrovlakana također pomaže u izbjegavanju mrlja, a uklanja i mnogo vlage koja se može zadržati na prljavštini, zbog čega vaše vozilo ponovno izgleda prljavo.

Važno je da ne upotrebljavate tekućinu za pranje posuđa za čišćenje karoserije automobila, no možete je upotrebljavati za čišćenje prozora i naplataka. Slijedite ove korake da biste to učinili ispravno.

Povezani članci