Skip to Content

Savjeti za pranje

Kada trebate posuđe prati ručno, nekoliko savjeta za ručno pranje posuđa olakšat će vam da to obavite brzo i učinkovito.

Savjeti za ručno pranje posuđa: temperatura vode

Za većinu je posuđa vruća voda najbolja za pranje. Vruća voda pomaže u uklanjanju bakterija i masti. Temperatura vode bi obično trebala biti viša od 110 stupnjeva Fahrenheita (45 stupnjeva Celzijusa), ali ne trebate uzimati termometar svaki put kada perete čašu. Napunite sudoper vodom koja je toliko vruća da vam nije ugodno u njoj držati gole ruke jako dugo. U većini slučajeva gola koža ne podnosi temperaturu vode višu od 110 stupnjeva Fahrenheita (45 stupnjeva Celzijusa) duže vrijeme. Da biste olakšali proces, nosite rukavice tijekom pranja. Gumene rukavice štite vaše ruke i čine proces podnošljivijim.

Temperatura vode jednako je važna i kod ispiranja. Toplija voda pomaže u rješavanju ostataka tekućine za pranje posuđa i nekih bakterija na posuđu te ubrzava proces sušenja kada postavite posuđe na stalak za posuđe. Također pomaže u smanjivanju mrlja i tragova.

Usprkos našim preporukama za pranje u vrućoj vodi, Pur je izrađen tako da može učinkovito raditi i na nižim temperaturama, poput sobne temperature. S pomoću svoje posebne tehnologije, uklanja prljavštinu i masnoću, dok istovremeno štedi energiju.

Uklanjanje masnoće I zalijepljenih ostataka hrane

Tekućine za pranje posuđa poput Pura imaju i polarne (koji vole vodu) i nepolarne (koji vole ulje) dijelove koji pomažu u izvlačenju masti i učinkovito je uklanjaju s posuđa. Međutim, ako morate ukloniti mnogo masti ili čak zalijepljenih ostataka hrane, najbolja opcija nije ribanje; zapravo je bolje ostaviti posuđe da se namače u mješavini vruće vode i nekoliko kapi tekućine za pranje posuđa Pur. Nakon samo nekoliko minuta, ostaci hrane i mast lako će se oprati s posuđa.

Kako uštedjeti vodu

Najbolji načini uštede vode pri ručnom pranju posuđa su sljedeći:

 • Izbjegavajte mijenjanje vode kada nestane sapunice. Tekućina za pranje posuđa i dalje je učinkovita i prisutna, čak i ako više nema mjehurića.
 • Papirnatim ručnikom obrišite što je moguće više ostataka hrane prije nego što stavite posuđe u sudoper. To će pomoći u smanjivanju prljavštine i nečistoće u vodi.
 • Operite pet ili šest komada posuđa prije ispiranja. Nije potrebno da držite vodu uključenu ili ispirete svaki komad posuđa čim ga operete.
 • Izbjegavajte pranje jednog po jednog komada posuđa ispod vode iz slavine. Napunite sudoper ili posudu za posuđe da biste uštedjeli vodu.

Koraci za pranje posuđa

Zanima vas kako prati posuđe? Evo nekih koraka za pranje posuđa koji će vam pomoći.

 1. Napunite sudoper ili posudu za posuđe vrućom vodom.
 2. Dodajte nekoliko kapi tekućine za pranje posuđa Pur u toplu vodu. Ispravna će doza varirati ovisno o vrsti tekućine za pranje posuđa koju odaberete.
 3. Obrišite ostatke hrane s posuđa prije nego što ga operete.
 4. Najprije operite stakleno posuđe, tanjure i pribor za jelo. Najmasnije posuđe, lonce i tave ostavite za kraj.
 5. Temeljito isperite tekućinu za pranje posuđa sa svakog komada posuđa.
 6. Osušite na zraku na stalku za sušenje posuđa ili ručno osušite s pomoću ručnika.
 7. Nemojte zaboraviti oprati kuhinjske ručnike, četke i krpe koje upotrebljavate da biste osigurali da su čiste sljedeći put kada perete posuđe.

Upotreba stalka za posuđe za sušenje

Možda ćete doći u napast da sve posuđe obrišete ručnikom, no to nije uvijek najbolja opcija. Sušenje ručnikom može potrajati i zahtijeva mnogo truda, ovisno o količini posuđa. Sušenje na zraku na stalku često je bolja opcija jer omogućuje da se posuđe temeljito osuši prije nego što ga spremite.

Imajte na umu da će vlaga s posuđa curiti na radnu površinu ispod stalka za sušenje. Ako stalak nema vlastito gumeno ili plastično dno za hvatanje vode, ispod stalka za posuđe postavite papir za pečenje.

Brzo i učinkovito operite posuđe s pomoću ovih savjeta za pranje posuđa.

Povezani članci

 • Kako funkcionira tekućina za pranje posuđa?

  Saznajte kako funkcionira tekućina za pranje posuđa!

 • Koliko tekućine za pranje posuđa trebam upotrijebiti?

  Saznajte koja je savršena doza tekućine za pranje posuđa!

 • Kako prati posuđe

  Provjerite naše upute za učinkovito pranje posuđa korak po korak.

 • Pranje posuđa tijekom kampiranja

  Imate li problema s održavanjem posuđa čistim tijekom kampiranja? Isprobajte ove jednostavne upute!

 • Možete li upotrebljavati tekućinu za pranje posuđa da biste oprali automobil?

  Saznajte korisne savjete kako možete oprati svoj automobil tako da blista!

 • Očistite kuhinju tekućinom za pranje posuđa

  Zanima li vas još načina na koje možete upotrijebiti tekućinu za pranje posuđa? Pronađite više ideja za upotrebu u kuhinji

 • Kako se riješiti bakterija i bacila u kuhinji

  Želite li izbjeći bakterije i bacile u svojoj kuhinji? Provjerite naše savjete!

 • Je li naša tekućina za pranje posuđa prikladna za osjetljivu kožu?

  Imate li osjetljivu kožu, što vam otežava pranje posuđa? Pročitajte više o prednostima naših tekućina za pranje posuđa za osjetljivu kožu!

 • Tekućina za pranje posuđa i zdravstvena skrb

  Slijedite naše sigurnosne upute ako dođe do neželjenog kontakta s tekućinom za pranje posuđa.

 • Je li Pur biorazgradiva tekućina za pranje posuđa?

  Želite li se pobrinuti za svoj ekološki otisak? Isprobajte našu biorazgradivu tekućinu za pranje posuđa!