Skip to Content

Što su fosfati I zašto je deterdžent za posuđe bez fosfata bolji za okoliš?

Deterdženti za posuđe često se oglašavaju kao „bez fosfata” ili je na pakiranju naznačeno da u njima nema fosfata. Većina nas shvaća da je to nešto dobro, ali jeste li se ikada pitali što su zapravo fosfati? Nastavite čitati da biste saznali.

Što su fosfati?

Fosfati su prirodan oblik elementa fosfora, koji je prisutan u našoj okolini i nalazi se svuda oko nas. Međutim, neorganski kemijski fosfat nije identičan elementu fosfor. Točnije, fosfat je sol fosforne kiseline. Stijene neorganskog fosfata iskopavaju se kako bi se dobio fosfor za gnojivo usjeva u poljoprivredi. Poboljšava rast biljaka, podjelu stanica i fotosintezu. Fosfati se formiraju kada se fosfor kombinira s drugim elementima i funkcioniraju na drugačiji način. Razni se fosfati upotrebljavaju u proizvodima za široku potrošnju, poput paste za zube, boje, deterdženta za rublje i posuđe.

Zašto su fosfati bili u deterdžentu za posuđe?

Oko 5 % fosfata koji se iskopavaju diljem svijeta donedavno se upotrebljavalo u deterdžentima. U deterdžentu za posuđe, fosfati su služili za vezivanje kalcija i magnezija i uklanjanja drugih čestica, pomažući da ih se ukloni s prljavog posuđa u pranju. Također omekšavaju vodu te sprečavaju nastanak kamenca u perilici.

Jesu li fosfati toksični ili štetni?

S obzirom na to da se fosfati nalaze posvuda, uključujući našu hranu i naše tijelo, oni nisu ni toksični ni štetni za ljude. Štoviše, ako vaš liječnik otkrije nedostatak fosfata u vašem organizmu, morat ćete uzimati dodatke prehrani da biste uravnotežili razine fosfata. Isto vrijedi i za okoliš: fosfati su hranjive tvari koje poboljšavaju rast biljaka i sami po sebi nemaju štetnih učinaka na biljke ili životinje. Ako fosfati nisu ni toksični ni štetni za ljude i okoliš, zašto su u većini zemalja zabranjeni u deterdžentima za posuđe?

Zašto su fosfati zabranjeni?

Fosfati su zabranjeni diljem SAD-a i Europske unije, kao i u mnogim drugim zemljama. Usprkos tomu što nisu toksični ni štetni za ljude, njihova prisutnost u vodenim tokovima može poremetiti ravnotežu vodenog svijeta. Kao gnojivo, fosfati uzrokuju brzi rast algi. Takozvano cvjetanje algi ima negativan učinak na druge žive organizme u vodi. Većina postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda ne može u potpunosti ukloniti fosfate iz otpadnih voda kućanstava, tako da jedan dio završi u prirodnim vodenim tokovima. Zemlje koje su zabranile fosfate nadaju se da će ograničiti cvjetanje algi i spriječiti da prevelike količine hranjivih tvari zagađuju rijeke i jezera.

Kako funkcionira deterdžent za posuđe bez fosfata?

Nijedan deterdžent za posuđe Somat nema fosfata, u skladu s propisima EU-a. Svim je proizvodima promijenjena formula kako bi omogućili iste kvalitete čistoće bez fosfata kao sastojka. Potrošači u područjima s mekom vodom vjerojatno nisu ni primijetili promjenu, dok potrošači u područjima s tvrdom vodom sada možda trebaju upotrebljavati više soli za perilicu. U prvoj usporedbi tableta za posuđe otkad je zabranjen fosfat u deterdžentima u Europskoj uniji, najveći Njemački institut za ispitivanje proizvoda „Stiftung Warentest” otkrio je da je Somat Gold pobjednik ispitivanja te da je imao bolju učinkovitost od svih drugih proizvoda, čak i bez fosfata.

Više u ovoj kategoriji

 • Kako se riješiti neugodnog mirisa u perilici
 • Savjeti o tvrdoj vodi za vašu perilicu
 • Kako perilica radi i što se unutra događa? Videozapisi snimani akcijskim kamerama omogućuju nam da provirimo!
 • Kako oprati vaše najprljavije posuđe u perilici
 • Kako čuvati čaše sigurnima od kamenca u perilici
 • Je li pranje u perilici najodrživiji način pranja?
 • Koja temperatura perilice ima najveću potrošnju?
 • Tablete ili gel – najbolji deterdžent za vašu perilicu i kako ga upotrebljavati
 • Kako napuniti perilicu za najbolje rezultate

#ENJOYTOGETHER

 • Sklopili smo partnerstvo s Kitchen StoriesTM da bismo vam pružili savršeni recept kojim ćete oduševiti voljene osobe na sljedećem okupljanju.

 • Nema isprika! Uvijek postoji dobar razlog za uživanje u dobrom zajedničkom obroku.

 • Tko kaže da pranje posuđa mora biti dosadno? Uz ove trikove, zabava je garantirana! A uz naša snažna sredstva za pranje, pranje je super jednostavno!