Skip to Content

Toplo I higijenski ili hladno i ekološki – koja temperatura pranja za koju svrhu?

Ako vaša perilica nema automatsku postavku – ili ako automatski program ne pruža željene rezultate – trebate znati kako ručno odabrati ispravan program. Nastavite čitati da biste saznali koja je ispravna temperatura pranja i koji je najbolji Somat deterdžent t za sve, od blago zaprljanog posuđa i osjetljivih čaša do zagorjelih lonaca i ekstremno prljavog posuđa za pećnicu.

Kako automatski program odabere ispravnu temperaturu pranja?

Mnoge novije perilice nude automatski program koji postavlja najbolju temperaturu za pranje s obzirom na vrstu posuđa i ovisno o tome koliko je posuđe zaprljano. Senzori prepoznaju količinu zaprljanosti u vodi koja otječe i signaliziraju potrebu za višom temperaturom ili za više vode sve dok traje ispiranje.

Koliko vode troši perilica suđa?

Pogledajte priručnik za perilicu i provjerite potrošnju vode i energije određenih ciklusa pranja za svoj model. Općenito bi ekonomični program trebao ponuditi nisku razinu potrošnje vode i energije. Međutim, moguće je i da kraći, hladniji program troši manje energije ili da duži program troši manje vode. Većina perilica ima ekonomičan program. Pogledajte epizodu Dishwasher Diaries u nastavku da biste saznali zašto je, kada upotrebljavate snažan deterdžent za posuđe poput Somat deterdženta , pranje posuđa na  40 °C dovoljno za čišćenje većine posuđa.

Ispravna temperatura pranja za prljavo posuđe

Ako ekonomični program nije dovoljno snažan da opere najprljavije posuđe, zagorjele lonce i masno posuđe za pećnicu, bolje je odabrati višu temperaturu pranja i dobiti čiste rezultate jednim pranjem nego pokretati dodatni ciklus kada niste zadovoljni rezultatima ekonomičnog programa. Drugi slučajevi u kojima mogu biti potrebne više temperature pranja uključuju predmete koji se trebaju dezinficirati te ako čistite perilicu Somat intenzivnim sredstvom za čišćenje perilice  (preporučuje se jednom mjesečno). Ako perilica ima postavku „visokoučinkovito”, „intenzivno” ili „lonci i tave”, tu postavku treba odabrati za više temperature.

Ispravna temperatura pranja za osjetljivo posuđe

Osjetljivo posuđe, čaše za vino i ostalo krhko staklo najbolje je pak prati na niskim temperaturama pranja. Prvenstveno zbog toga što to posuđe vjerojatno neće biti jako prljavo, pa ga ne treba prati na visokoj temperaturi. Također, toplina ili nagla promjena temperature pranja mogu oštetiti stakleno i krhko posuđe. Osjetljivi programi peru posuđe na niskoj temperaturi (čak i niže od ekonomičnog programa), nakon čega slijedi toplije ispiranje.

Ispravan deterdžent za posuđe na bilo kojoj temperaturi

Općenito je pravilo: što je vaš deterdžent za posuđe snažniji, to će biti učinkovitiji na niskim temperaturama. Blaži deterdženti možda će zahtijevati višu temperaturu. Najsnažnija sredstva za čišćenje, poput Somat Gold, mogu donijeti izvrsne rezultate čak i ako odaberete nisku temperaturu ili ekonomičnu postavku. Somat Classic pak daje najbolje rezultate pri uobičajenom opterećenju i možda će mu biti potrebne više temperature za pranje izrazito prljavog posuđa. Za većinu je kućanstava najbolje imati dvije različite vrste deterdženata pri ruci i naizmjence ih upotrebljavati ovisno o tome koliko vam je posuđe prljavo te na kojoj ih temperaturi perete.

Više u ovoj kategoriji

 • Kako se riješiti neugodnog mirisa u perilici
 • Savjeti o tvrdoj vodi za vašu perilicu
 • Kako perilica radi i što se unutra događa? Videozapisi snimani akcijskim kamerama omogućuju nam da provirimo!
 • Kako oprati vaše najprljavije posuđe u perilici
 • Kako čuvati čaše sigurnima od kamenca u perilici
 • Je li pranje u perilici najodrživiji način pranja?
 • Tablete ili gel – najbolji deterdžent za vašu perilicu i kako ga upotrebljavati
 • Zašto je deterdžent za posuđe bez fosfata bolji za okoliš?
 • Kako napuniti perilicu za najbolje rezultate

#ENJOYTOGETHER

 • Sklopili smo partnerstvo s Kitchen StoriesTM da bismo vam pružili savršeni recept kojim ćete oduševiti voljene osobe na sljedećem okupljanju.

 • Nema isprika! Uvijek postoji dobar razlog za uživanje u dobrom zajedničkom obroku.

 • Tko kaže da pranje posuđa mora biti dosadno? Uz ove trikove, zabava je garantirana! A uz naša snažna sredstva za pranje, pranje je super jednostavno!