Skip to Content

Tvrdokorno i prljavo - Kako oprati vaše najprljavije posuđe u perilici

Čak i ako vaša perilica bez problema pere svakodnevno posuđe i pribor za jelo, čišćenje posebno prljavih lonaca, zagorjelih tava i ostalog problematičnog posuđa može zahtijevati poseban trud. Saznajte kako postići vrhunski čiste rezultate svaki put uz naše savjete za namakanje, ispiranje i proizvode za tvrdokorne mrlje.

Kako oprati zagorjeli lonac u perilici

Situacija nam je svima dobro poznata – samo na trenutak maknete pogled s lonca rižota ili umaka od rajčice koji krčka i ne samo da ste upropastili večeru, već je vaš pribor za kuhanje od nehrđajućeg čelika prekriven crnom korom koja je tako debela i tvrda da razmišljate o tome da se zauvijek pozdravite sa svojim zagorjelim loncem. Međutim, ako je taj zagorjeli lonac zaista izrađen od nehrđajućeg čelika, onda imate sreće. Uz malo namakanja, ispravne postavke perilice i upotrebu ispravnih proizvoda za čišćenje, možete oprati zagorjeli lonac kako ga ne biste trebali baciti.

1. Općenito, uobičajeno zaprljano posuđe nije potrebno ispirati ili namakati prije nego što ga stavite u perilicu. Očito, zagorjeli je lonac ipak druga priča, pa ga je potrebno namočiti u toploj vodi što je prije moguće. Nemojte upotrebljavati obični deterdžent za posuđe ili neke druge aditive u ovoj fazi. Samo je voda dovoljna za omekšavanje kore. Ako odlučite upotrijebiti aditiv, pobrinite se da ga temeljito isperete prije nego što stavite lonac u perilicu jer bi eventualni ostaci mogli utjecati na rezultat.

2. Nakon što se zagorjeli lonac dovoljno dugo namakao, izribajte zagorjelo dno drvenom žlicom ili lopaticom da biste uklonili tvrdokornu koru, a zatim nastavite uklanjati ostatke s pomoću četke od plastike ili čelične vune.

3. Idealno bi bilo da zagorjeli lonac perete samo s drugim izrazito prljavim posuđem. Nakon zabave ili velike večere, najbolje je lagano oprati tanjure i čaše, a intenzivno oprati zagorjele lonce, zalijepljene tave i prljavo posuđe za pećnicu. Ako nemate dovoljno posuđa za odvojeno intenzivno pranje, onda operite svoj zagorjeli lonac s posuđem koje nije osjetljivo i krhko, a posuđe poput čaša za vino i finog porculana ostavite za drugi put.

4. Nemojte preopteretiti perilicu i nemojte postaviti lonac na uobičajen način na koji ga postavljate kada želite uštedjeti prostor. Što više prostora ima oko vašeg zagorjelog lonca, to će više vode doprijeti do njega i bolje će se oprati. Provjerite preporučuje li se u priručniku za vašu perilicu ili na web-mjestu proizvođača posebno mjesto za najprljavije posuđe. Ako ne, postavite zagorjeli lonac na donji stalak i okrenite ga prema dolje.

5. Postavite perilicu na najviši mogući program. Ovisno o modelu, to može biti visoka temperatura ili postavka „intenzivno”, „prljavo” ili „lonci i tave”.

6. Uz ispravno sredstvo za čišćenje, vruća je voda ključni sastojak koji čini razliku između čistog i prljavog posuđa. Ako je vašoj vodi iz slavine potrebno neko vrijeme da se zagrije, isto će vrijediti i za vodu u vašoj perilici, s obzirom na to da većina perilica upotrebljava vruću vodu. Da biste osigurali da je voda što toplija od samog početka, možete pustiti toplu vodu da teče iz slavine prije nego što pokrenete perilicu. Tom vodom možete napuniti primjerice kuhalo za vodu ili kantu za pranje poda kako biste izbjegli uzaludno trošenje vode.

7. Za najprljavije prljavo posuđe preporučujemo Somat Gold, multiaktivnu tabletu za posuđe s dodatnom snagom za uklanjanje zagorjele hrane s prljavih lonaca i tava. Odolite porivu da poduplate tablete – upotreba dvije tablete neće učiniti posuđe dvaput čistijim. Upravo suprotno, višak će deterdženta zapravo ostaviti ostatke koje će biti teško isprati. Pogledajte videozapis u nastavku da biste saznali kako funkcioniraju ove snažne tablete.

8. Inače biste trebali čekati dok se program sušenja perilice ne dovrši, ali je zagorjeli lonac bolje ukloniti dok je još vlažan. Na taj će način zagorjeli ostaci koji se nisu u potpunosti uklonili u pranju još uvijek biti meki i moći će se jednostavno obrisati ručno. U procesu sušenja zalijepili bi se na lonac pa biste opet bili na početku.

Kako oprati zagorjelu tavu u perilici

Većina prethodno navedenih koraka za pranje zagorjelog lonca također se odnosi i na pranje zagorjele tave – ako je od nehrđajućeg čelika! Međutim, ako su vaši lonci i tave izrađeni od anodiziranog aluminija, ne biste ih uopće smjeli prati u perilici. Lonci i tave s neprijanjajućim dnom prekriveni teflonom ponekad se mogu prati u perilici (provjerite dno lonca/tave, pakiranje ili web-mjesto proizvođača), ali preskočite upotrebu čelične vune u 2. koraku.

Kako oprati zaista prljavo posuđe u perilici

„Nakon što ste uspješno oprali zagorjeli lonac ili tavu, obično prljavo posuđe možda će vam se činiti lagano za oprati, ali postoje dodatne stvari koje morate imati na umu:

1. Prljavo posuđe perite s pomoću intenzivnog ciklusa samo ako ste sigurni da je dovoljno čvrsto da može izdržati najveću toplinu.

2. Ne možete postaviti sve prljavo posuđe tako da bude okrenuto prema dolje, kao što ste to mogli sa zagorjelim loncem ili tavom, ali svakako morate ostaviti više prostora među njima. Primjerice, možete ostaviti prazan prostor između dva posebno prljava tanjura.

3. Razmislite o tome kako punite perilicu kada je posuđe koje obično ide na gornju policu prljavije nego inače. Primjerice, šalica za kavu koja se upotrebljavala za pečenje kolača trebala bi se postaviti na donju policu, čak i ako je inače stavljate na gornju.

4. Prljavo posuđe za pećnicu može biti gotovo jednako teško za oprati kao i zagorjele lonce i tave, pa ih namočite kao što je prethodno opisano (samo u vodi) ako je potrebno.”

Više u ovoj kategoriji

 • Kako se riješiti neugodnog mirisa u perilici
 • Savjeti o tvrdoj vodi za vašu perilicu
 • Kako perilica radi i što se unutra događa? Videozapisi snimani akcijskim kamerama omogućuju nam da provirimo!
 • Kako čuvati čaše sigurnima od kamenca u perilici
 • Je li pranje u perilici najodrživiji način pranja?
 • Koja temperatura perilice ima najveću potrošnju?
 • Tablete ili gel – najbolji deterdžent za vašu perilicu i kako ga upotrebljavati
 • Zašto je deterdžent za posuđe bez fosfata bolji za okoliš?
 • Kako napuniti perilicu za najbolje rezultate

#ENJOYTOGETHER

 • Sklopili smo partnerstvo s Kitchen StoriesTM da bismo vam pružili savršeni recept kojim ćete oduševiti voljene osobe na sljedećem okupljanju.

 • Nema isprika! Uvijek postoji dobar razlog za uživanje u dobrom zajedničkom obroku.

 • Tko kaže da pranje posuđa mora biti dosadno? Uz ove trikove, zabava je garantirana! A uz naša snažna sredstva za pranje, pranje je super jednostavno!