Skip to Content

Kako se riješiti neugodnog mirisa u perilici

Nakon pranja u perilici posuđe je besprijekorno čisto, ali u stroju ostaje neugodan miris? Ima li vaša perilica neobičan miris prije ili nakon pranja? Od sredstava za čišćenje perilice do mirisa za perilice, objasnit ćemo vam što trebate napraviti da bi vaše posuđe mirisalo jednako čisto kao što i izgleda. 

Kako očistiti perilicu za posuđe s pomoću somat sredstva za čIšćenje perilice

Ako osjetite neugodan miris iz perilice posuđa,  bilo bi vrijeme da je temeljito očistite. Srećom, to je jednostavno, a čišćenje je najbolje obavljati redovito kako bi se spriječili neugodni mirisi i skupi popravci. Samo slijedite upute korak po korak u nastavku:

1. Najvjerojatniji je krivac organski otpad koji se nakuplja na dnu perilice. Filtre koji sprečavaju da ostaci hrane, masnoća i drugi ostaci začepe vašu perilicu očistite odmah nakon dovršenog ciklusa pranja. Većina je strojeva izrađena na sličan način, ali držite priručnik pri ruci da biste provjerili specifičnosti svog modela.

2. Uklonite donji stalak da biste pristupili filtru. Možda ćete morati ukloniti veliki metalni poklopac na kojem bi se mogle nalaziti nakupine prljavštine ili ostaci hrane (ako je tako, očistite ga). U sredini metalne baze nalazi se plastični filtar koji bi se trebao jednostavno odvrnuti. Ako želite, možete nositi rukavice, jer su ovi elementi obično prljavi.

3. Isperite filtar toplom vodom iz slavine, a zatim ga očistite toplom vodom i sapunom. Ako je moguće, upotrijebite staru četku – ipak je ovo nakupina ostataka hrane od mjesec dana (ako ne i nekoliko mjeseci). Ako se prljavština teško uklanja, namočite filtar u toploj vodi neko vrijeme i zatim ga obrišite sredstvom za čišćenje perilice.

4. Zamijenite filtar i očistite unutrašnjost perilice sredstvom za čišćenje perilice, posebice oko vrata. Možda će vam biti potrebno sredstvo za čišćenje kamenca. Ako primijetite velike nakupine kamenca, pobrinite se da upotrebljavate sol za perilicu, koja uravnotežuje razine tvrde vode.

5. Upotrijebite sredstvo za čišćenje perilice da biste uklonili ostatke masti i kamenca s cijevi, ventila i kanala koje ne možete očistiti ručno. Somat nudi intenzivno sredstvo za čišćenje, koje se dodaje u najtopliji ciklus kada je perilica prazna. Videozapis u nastavku prikazuje kako to funkcionira.

Tablete za čišćenje perilice Somat blaže su, pa se mogu upotrebljavati pri normalnom opterećenju perilice. Pogledajte kako funkcioniraju u videozapisu u nastavku.

Kako perilicu za posuđe održavati čistom

Prethodno navedene mehaničke i kemijske korake čišćenja potrebno je provoditi otprilike jednom mjesečno. Možete smanjiti količinu ostataka hrane u filtru tako da uvijek sastružete ostatke hrane s posuđa prije nego što ga stavite u perilicu. Međutim, nemojte ispirati tanjure jer bi to moglo negativno djelovati na učinkovitost sredstva za čišćenje. Također, da biste izbjegli teške mirise od ustajale vode, držite vrata perilice otvorena neko vrijeme nakon dovršenog ciklusa kako bi se prozračila.

Neka vaša perilica ima ugodan miris uz somat deo duo-perls

Naravno, postoji jedna faza procesa čišćenja kada je nemoguće u potpunosti ukloniti neugodne mirise u perilici – kada je perilica napunjena posuđem koje još nije čisto. To može biti problem ako vam je potrebno nekoliko dana da u potpunosti napunite perilicu i/ili kada je vani toplo vrijeme. U tim je slučajevima dezodorans za perilicu vaš najbolji prijatelj. Somat Deo Duo-Perls dodaje ugodan miris limuna i naranče koji neutralizira neugodne mirise  vašoj perilici,a koji se osvježava sa svakim ciklusom i traje do 60 pranja. Pogledajte kako funkcionira u videozapisu u nastavku.

Više u ovoj kategoriji

 • Savjeti o tvrdoj vodi za vašu perilicu
 • Kako perilica radi i što se unutra događa? Videozapisi snimani akcijskim kamerama omogućuju nam da provirimo!
 • Kako oprati vaše najprljavije posuđe u perilici
 • Kako čuvati čaše sigurnima od kamenca u perilici
 • Je li pranje u perilici najodrživiji način pranja?
 • Koja temperatura perilice ima najveću potrošnju?
 • Tablete ili gel – najbolji deterdžent za vašu perilicu i kako ga upotrebljavati
 • Zašto je deterdžent za posuđe bez fosfata bolji za okoliš?
 • Kako napuniti perilicu za najbolje rezultate

#ENJOYTOGETHER

 • Sklopili smo partnerstvo s Kitchen StoriesTM da bismo vam pružili savršeni recept kojim ćete oduševiti voljene osobe na sljedećem okupljanju.

 • Nema isprika! Uvijek postoji dobar razlog za uživanje u dobrom zajedničkom obroku.

 • Tko kaže da pranje posuđa mora biti dosadno? Uz ove trikove, zabava je garantirana! A uz naša snažna sredstva za pranje, pranje je super jednostavno!