Skip to Content

Osjetljivo i zahtjevno - Kako čuvati čaše sigurnima od kamenca u perilici

Čaše su dive u svijetu perilica za posuđe. Čini se da ih je lagano oprati, ali one su izvor tolikih problema da se ponekad pitate jesu li uopće vrijedne truda. Objasnit ćemo vam zašto je perilica zaista najbolje mjesto za pranje čaša, kako izbjeći koroziju i mrlje od kamenca upotrebom nekih osnovnih aditiva te ćemo podijeliti nekoliko specifičnih savjeta za punjenje perilice koji će vam pomoći da izbjegnete razbijene čaše.

Kako spriječiti da se čaše razbiju u perilici

Svima nam je poznat onaj osjećaj kada se ne možemo odlučiti hoćemo li svoje predivne, osjetljive čaše za vino prati na ruke (jer se bojimo da bi se mogle razbiti) ili ćemo ih prati u perilici (jer znamo da će iz nje izaći blistavije i čišće nego što bismo ih ikada mogli oprati na ruke). Dobro održavana perilica i ispravan deterdžent dat će bolji rezultat, to uopće ne dolazi u pitanje. Ali što možemo učiniti da bismo rizik od lomljenja čaša u pranju sveli na najmanju moguću mjeru? Evo nekih savjeta i pametnih trikova:

1. Suprotno popularnom mišljenju, pomicanje nije glavni razlog zašto se čaše lome u perilici. Čaše se ne razbacuju po perilici, već se po njima samo rasprši voda, što ih ne bi trebalo oštetiti ako je perilica ispravno napunjena. Međutim, krivac može biti visoka temperatura. Osjetljive čaše perite posebnim ciklusom ili, ako ga vaša perilica nema, na postavci s niskom temperaturom.

2. Osjetljive čaše uvijek postavite na gornju policu perilice. Tamo je temperatura niža i mlaz vode manje intenzivan. Ako morate postaviti veće staklene vaze ili bokale na donju policu, pobrinite se da su sigurno postavljene i upotrebljavajte ciklus s niskom temperaturom.

3. Ako vaša perilica ima posebna mjesta za čaše za vino, upotrijebite ih. Ta se mjesta mogu nalaziti na rubu male preklopne police na bilo kojoj strani gornje košare, gdje obično stavljate velik pribor za jelo.

4. Ako su vaše čaše za vino previsoke da biste ih postavili uspravno, možda bi bilo dobro podesiti visinu gornje košare. Obično pomičemo košaru prema gore kako bismo mogli postaviti velike tanjure na donju rešetku, ali također je možete pomaknuti i prema dolje da biste mogli postaviti velike čaše za vino.

5. Neke perilice imaju poseban stalak za čaše za vino, dok ih drugi proizvođači nude kao dodatak koji je moguće odvojeno kupiti. Također možete kupiti dodatke nekih drugih proizvođača koji su izrađeni da bi održavali čaše za vino sigurnima u perilici. Oni dolaze u obliku umetaka, slično kao i košara za pribor za jelo, ili silikonskih stabilizatora koji se pričvrste za zupce perilice i noge čaše za vino

Kako spriječiti mrlje od kamenca na čašama

Mrlje od kamenca na čašama očiti su znak tvrde vode. Pročitajte naš članak o rješavanju problema tvrde vode i kamenca da biste saznali više. Upotreba multifunkcionalnih tableta poput Somat Gold i Somat Gold Gel s integriranim omekšivačem vode zaštitit će vaše čaše od bijelih tragova i mrlja od vode koji se povezuju s kamencem. Međutim, ako je vaša voda tvrđa od 21° dH (njemačkih stupnjeva tvrdoće) ili ako upotrebljavate deterdžent bez soli poput Somat Classic, morat ćete dodati sol Somat u perilicu. Sredstvo za ispiranje Somat osigurat će da vaše čaše iz pranja izađu još blistavije. Nakon što ovo napravite, problemi kamenca postat će stvar prošlosti.

Više u ovoj kategoriji

 • Kako se riješiti neugodnog mirisa u perilici
 • Kako perilica radi i što se unutra događa? Videozapisi snimani akcijskim kamerama omogućuju nam da provirimo!
 • Je li pranje u perilici najodrživiji način pranja?
 • Zašto je deterdžent za posuđe bez fosfata bolji za okoliš?
 • Kako napuniti perilicu za najbolje rezultate
 • Kako oprati vaše najprljavije posuđe u perilici
 • Koja temperatura perilice ima najveću potrošnju?
 • Savjeti o tvrdoj vodi za vašu perilicu
 • Tablete ili gel – najbolji deterdžent za vašu perilicu i kako ga upotrebljavati

#ENJOYTOGETHER

 • Sklopili smo partnerstvo s Kitchen StoriesTM da bismo vam pružili savršeni recept kojim ćete oduševiti voljene osobe na sljedećem okupljanju.

 • Nema isprika! Uvijek postoji dobar razlog za uživanje u dobrom zajedničkom obroku.

 • Tko kaže da pranje posuđa mora biti dosadno? Uz ove trikove, zabava je garantirana! A uz naša snažna sredstva za pranje, pranje je super jednostavno!