Somat Logo

Uklanjanje kamenca – savjeti o tvrdoj vodi za vašu perilicu

Što je tvrda voda i zašto uništava vašu perilicu? Objasnit ćemo vam uzroke nastanka kamenca i podijeliti s vama naše savjete o prevladavanju učinaka tvrde vode s pomoću ispravnih aditiva za perilicu. Ne brinite, vidjet ćete da život s tvrdom vodom ne mora biti težak!

Što je kamenac? Što znači tvrda voda?

Ukratko, kamenac je vidljivi rezultat tvrde vode. Vidjet ćete ga ako na čašama nakon pranja u perilici ostaje bijeli trag, ako redovito pronalazite mrlje od vode na posuđu i ako oko vrata vaše perilice postoji siva ili bijela nakupina. Ako uočite ove znakove, znat ćete da imate tvrdu vodu. Što to znači? Ako živite u području s tvrdom vodom, voda koja izlazi iz vaše slavine ima visoku koncentraciju minerala jer je filtrirana kroz kamenac ili kredu. Fine čestice magnezijevog karbonata i kalcijevog karbonata koje se filtriraju iz tih slojeva stijena zadržavaju se u običnoj vodi iz slavine i nisu štetni za ljude. Međutim, štetni su za neke kućanske uređaje poput kuhala za vodu, perilica za rublje i posuđe – ako dopustite da se kamenac nakupi. Ako niste sigurni imate li tvrdu vodu ili ne... onda je vjerojatno nemate. Ali uvijek možete provjeriti s lokalnim vlastima koje će vam reći točnu tvrdoću vode za vaše područje.

Kako spriječiti kamenac s pomoću soli za perilicu

Najbolji način rješavanja problema tvrde vode jest sprječavanje nakupljanja kamenca. Ovisno o tome koliko je vaša voda tvrda, proizvodi Somat nude različite razine zaštite protiv kamenca. Deterdženti za posuđe s multiaktivnim formulama u sebi već sadrže sol za posuđe, koja je dovoljna do određene razine tvrdoće vode. Primjerice Somat Gold i Somat Gold Gel. Oni štite vašu perilicu od nakupljanja kamenca i sprječavaju nastanak bijelih tragova na čašama, kao i mrlja od vode na posuđu do 21° dH (stupnjeva tvrdoće).

Međutim, ako je vaša voda tvrđa ili ako upotrebljavate deterdžent bez soli poput Somat Classic, morat ćete sol dodati odvojeno. Iako je to kemijski natrijev klorid, kao i stolna sol, ne smijete upotrebljavati običnu stolnu sol u perilici jer bi njezina zrna mogla oštetiti vašu perilicu. Sol za perilicu omekšava vodu tako da privlači sitne čestice magnezija i kalcija i sprječava da se nakupe na posuđu, čašama i dijelovima perilice. Dolazi u velikom pakiranju koje se raspoređuje u određenu jedinicu omekšivača koja se nalazi na metalnoj bazi perilice ispod donje police. Možda izgleda kao mali spremnik kada otvorite poklopac, ali nastavite sipati – iznenadit ćete se koliko soli stane unutra. Ne brinite, jedinica omekšivača napunjena je vodom. Sol se mora pomiješati s vodom i rastopiti da bi bila učinkovita. Pogledajte videozapis u nastavku da biste vidjeli kako funkcionira.

Kako ukloniti kamenac s pomoću sredstva za uklanjanje kamenca

Sada kada znate kako spriječiti nastanak kamenca u perilici. Nadamo se da nikada više nećete imati problema s tvrdom vodom. Osim ako, naravno, nemate pun ormar čaša s bijelim tragovima i posuđa s mrljama od vode na njima. Dobra je vijest da će oni biti besprijekorno čisti nakon što ih operete  multiaktivnim tabletama/gelom za posuđe ili nakon što počnete dodavati sol za perilicu u svoju perilicu posuđa. Loša je vijest da se nakupine kamenca na vašoj perilici ne mogu tako jednostavno ukloniti. Ako uočite debele, tvrde slojeve kamenca u svojoj perilici, upotrijebite Somat intenzivno sredstvo za čišćenje perilice da biste ih uklonili i spriječili da oštete vašu perilicu. Dobro je pokrenuti ciklus intenzivnog pranja jednom mjesečno kako biste bili sigurni da tvrda voda neće oštetiti vašu perilicu.