Sastojci
Porcije: 8
- 3 patlidžana
- 1 glavica luka
- 3 češnja češnjaka
- 500 g krumpira
- 500 g mljevene janjetine
- 5 žlica pasirane rajčice
- 800 g konzervirane rajčice (cijele, oguljene)
- 1 čajna žličica kumina
- 1 grančica ružmarina
- ½ čajne žličice cimeta
- 3 žlice maslaca
- 5 žlica brašna
- 750 ml mlijeka
- 1 jaje
- 100 g parmezana
- 100 g muškatnih oraščića
- 100 g soli
- 100 g papra
- 100 g ulja za prženje
Pribor: papirnati ručnici, daska za rezanje, nož, veliki lonac, tava za prženje, pećnica, veliki lonac za pirjanje, pjenjača, posuda za pečenje
Patlidžan narežite na kriške veličine otprilike 1 cm, sitno nasjeckajte luk i usitnite češnjak. Komadiće patlidžana nasolite s obje strane i naslažite ih na papirnate ručnike te ih odložite sa strane otprilike 20 min. Za to vrijeme dobro operite krumpir i ostavite da se kuha s korom otprilike 15 minuta na vatri srednjeg intenziteta te ga odložite sa strane.
U loncu zagrijte ulje na vatri srednjeg do jakog intenziteta, dodajte mljevenu janjetinu i pirjajte otprilike 3 min sve dok ne posmeđi te dodajte nasjeckani luk i češnjak. Dodajte pasiranu rajčicu i konzervirane rajčice. Promiješajte kako bi se sve proželo te začinite solju, kuminom, ružmarinom i cimetom. Smanjite vatru te ostavite da se kuha na laganoj vatri otprilike 50 min.
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Za to vrijeme patlidžane osušite laganim tapkanjem s pomoću papirnatih ručnika. Zagrijte ulje u tavi za prženje na vatri srednjeg do jakog intenziteta te popržite kriške patlidžana sve dok ne postanu zlatno-smeđe na obje strane. Naslažite ih na tanjur obložen papirnatim ručnicima da se nakratko ocijede.
Za pripremu bešamela otopite maslac u loncu za pirjanje na vatri srednjeg intenziteta. Kroz sito usipavajte brašno i neprekidno miješajte sve dok se ne stvori gusta pasta. Kad počne vreti, smanjite vatru i postupno ulijevajte mlijeko dok pritom miješate s pomoću pjenjače. Snažno promiješajte s pomoću pjenjače sve dok umak ne postane gladak i ostavite da se kuha na laganoj vatri otprilike 3 – 4 minute sve dok ne zgusne. Uklonite s vatre i s pomoću pjenjače umutite jaje. Začinite muškatnim oraščićem, solju i paprom prema ukusu.
Podmažite veliku posudu za pečenje. Narežite krumpir na debele kriške i jednoliko ih rasporedite na dno posude za pečenje te ih malo posolite. Potom dodajte sloj patlidžana, zatim umak s mesom, posipajte sirom te sve zalijte bešamelom. Musaku pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 200 °C otprilike 45 min ili sve dok se gornji sloj ne stvrdne i poprimi smeđe pjege. Uklonite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi te potom narežite. Dobar tek!
Nakon što ste gotovi sa svojim trenutkom #enjoytogether, ne trebate se brinuti o prljavom posuđu.
Somat čisti čak i najtvrdokorniju prljavštinu poput masnoće i zagorenih ostataka, pa će vaše posuđe lako ponovno postati savršeno čisto.