Krema Catalana sa slanim umakom od karamele

Sastojci
Porcije: 4

  • 400 ml vrhnja za šlag s visokim udjelom m.m.
  • 150 g šećera
  • 1 štapić vanilije (sjemenke)
  • 6 žumanjaka
  • 100 ml vode
  • sol

Pribor: pećnica, kuhača, mali lonac za pirjanje, velika zdjela, mutilica, duboka posuda za pečenje ili pekač, kuhalo (po želji), limene posudice za brûlée, mala tava za prženje

Zagrijte pećnicu na 120 °C / 250 °F. Zagrijavajte (ne kuhajte do vrenja!) vrhnje za šlag uz dodatak malo šećera i sjemenki vanilije sve dok se šećer ne rastopi.

Zatim u velikoj zdjeli mutilicom umiješajte toplu mješavinu u žumanjke.

Mješavinu ulijte u limene posudice za brûlée i stavite ih u duboku posudu za pečenje. Ulijte vruću vodu u posudu za pečenje, čineći tako vodenu kupelj u kojoj ćete peći crème brûlée.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 120 °C / 250 °F u trajanju od približno 60 minuta. Potom uklonite limene posudice iz vodene kupelji i ostavite da se ohlade 30 minuta. Prije posluživanja pustite neka se hlade barem četiri sata ili preko noći.

Karamelizirajte ostatak šećera u maloj tavi za prženje. Dodajte prstohvat soli, ulijte vodu i zgusnite u umak. Prelijte preko kreme Catalana i poslužite.

Strah vas je nereda? Nemojte se bojati!

Nakon što ste gotovi sa svojim trenutkom #enjoytogether, ne trebate se brinuti o prljavom posuđu.

Somat čisti čak i najtvrdokorniju prljavštinu poput masnoće i zagorenih ostataka, pa će vaše posuđe lako ponovno postati savršeno čisto.

Otkrijte više