Somat Logo

Švedske mesne okruglice

Sastojci
Porcije: 4

  • 600 g mljevene govedine
  • 1 pecivo
  • 1 jaje
  • 1 luk
  • 300 ml goveđeg temeljca
  • 100 ml mlijeka
  • 60 ml vrhnja za šlag s visokim udjelom m.m.
  • 1 č. žl. maslaca
  • 1 č. žl. brašna
  • 1 č. žl. pimenta (mljevenog)
  • 2 č. žl. umaka od soje
  • papar
  • biljno ulje za prženje pekmez od brusnica za posluživanje pire od krumpira za posluživanje

Pribor:
velika zdjela, mala tava za prženje, kuhača, daska za rezanje, nož, tanjur, hladnjak, velika tava za prženje

Rastrgajte pecivo u male komade i potopite u mlijeko na približno  5 – 7 minuta, sve dok ne omekša.

U međuvremenu sitno nasjeckajte luk i sotirajte ga u maloj tavi za prženje s malo biljnog ulja, sve dok ne postane napola proziran.

Dodajte sotirani luk, mljevenu govedinu, jaje, piment, sol i papar u zdjelu s namočenim pecivom i dobro miješajte dok se ne sjedine

Oblikujte mješavinu govedine u okruglice (otprilike 3 cm debljine), stavite ih na tanjur, pokrijte i ostavite da se hlade približno 20 – 30 minuta.

Otopite maslac u velikoj tavi za prženje i pržite mesne okruglice s obje strane otprilike 15 – 20 minuta na srednjoj temperaturi. Pripazite da tava ne bude prenatrpana. Izvadite gotove mesne okruglice iz tave i stavite ih sa strane.

Za umak, sotirajte brašno u preostalom ulju za kuhanje i dopunite goveđim temeljcem uz stalno miješanje.

Zatim umiješajte vrhnje za šlag. Pustite umak da vrije otprilike 5 – 7 minuta, sve dok se ne zgusne.

Na kraju začinite umakom od soje i paprom. Vratite mesne okruglice u tavu, prevrćite u umaku i poslužite s pekmezom od brusnice i pireom od krumpira.

Plaši li vas nered? Nema potrebe!

Nakon što dođe kraj vašem trenutku za #enjoytogether, ne morate brinuti o prljavom posuđu.
Somat uklanja čak i najtvrdokorniju nečistoću poput masti i zagorjelih dijelova, tako da se vaše posuđe ponovno može jednostavno i savršeno oprati.