Somat Logo

Njoki od bundeve s maslacem s kaduljom, orasima i dimljenom slaninom

Sastojci
Porcije: 4

  • 1 kg bundeve Hokkaido
  • 20 listova kadulje
  • 70 g oraha
  • 150 g dimljene slanine (narezane na kockice)
  • 300 g krumpira
  • 200 g krumpirova škroba
  • 8 č. žl. kukuruznog brašna
  • 50 g parmezana (ribanog)
  • 1 žumanjak
  • 1 č. žl. skute
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 č. žl. maslinova ulja
  • 50 g maslaca
  • sol 
  • papar
  • mljeveni kim 
  • mljeveni muškatni oraščići
  • brašno za posipavanje

Pribor:
lim za pečenje, pećnica, daska za rezanje, nož, gulilica za povrće, gnječilica za krumpir, lonac, velika zdjela, cjedilo, preša za češnjak, štapni mikser, gumena lopatica (špatula), žlica s prorezima, velika tava za prženje, kuhača, ribež

Zagrijte pećnicu na 200 °C / 400 °F. Prepolovite bundevu Hokkaido i odstranite sjemenke. Polovice prvo narežite na kriške, a zatim na kockice i premjestite na lim za pečenje. Pecite otprilike 30 minuta ili dok bundeva ne omekša, a zatim je izvadite iz pećnice i stavite sa strane da se ohladi.

U međuvremenu ogulite krumpire i stavite ih u posudu s vodom. Kuhajte ih dok ne omekšaju, zatim ih ocijedite i prebacite u veliku zdjelu. Gnječite krumpir dok ne nastane glatki pire.

Kockice bundeve dodajte u posudu za mjerenje tekućine i miksajte štapnim mikserom sve dok ne postanu glatke poput pirea. U pire od krumpira dodajte pire od bundeve, krumpirov škrob, kukuruzno brašno, parmezan, žumanjak, skutu i naribani češnjak. Začinite solju, paprom, mljevenim kimom i mljevenim muškatnim oraščićima. Dobro miješajte sve dok se ne pretvori u lagano ljepljivo tijesto.

Čistu radnu površinu posipajte brašnom, dodajte malo tijesta i valjanjem oblikujte u cjepanicu. Ponovite s preostalim tijestom. Narežite na komade veličine zalogajčića i valjanjem oblikujte u male loptice. Kako biste dobili udubljenja tipična za njoke, svaki njok zavaljajte preko zubaca vilice, a zatim ih prebacite na lim za pečenje posipan brašnom.

U veliki lonac stavite vodu i pustite da proključa, a potom njoke postepeno po nekoliko komada dodajte u kipuću vodu. Kada počnu plutati, spremni su i mogu se nježno izvaditi uz pomoć žlice s prorezima.

U međuvremenu zagrijte veliku tavu za prženje na srednjoj temperaturi i pržite kockice dimljene slanine sve dok ne postane hrskava. Izvadite je iz tave i ostavite sa strane. Grubo nasjeckajte orahe.

Zagrijte ulje u tavi za prženje i dodajte maslac. Dodajte njoke i pržite, povremeno tresući. Dodajte orahe, listove kadulje i prženu slaninu. Pržite sve dok kadulja ne postane hrskava, a maslac ne poprimi smeđu boju. Začinite solju i paprom, uklonite ih s izvora topline i odmah poslužite. Dobar tek!

Plaši li vas nered? Nema potrebe!

Nakon što dođe kraj vašem trenutku za #enjoytogether, ne morate brinuti o prljavom posuđu.
Somat uklanja čak i najtvrdokorniju nečistoću poput masti i zagorjelih dijelova, tako da se vaše posuđe ponovno može jednostavno i savršeno oprati.