Somat Logo

Humus, Baba Ghanoush i salata od mrkve

Sastojci
Posluživanje: 4

  • 2 patlidžana
  • 400 g mrkve
  • 250 g slanutka (u konzervi, iscijeđenog)
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 limuna
  • 10 g metvice
  • 50 g brusnica (suhih)
  • 30 g sjemenki bundeve
  • 5 velikih žlica tahinija (paste od sezama)
  • 1 velika žlica običnog jogurta (3,8 %)
  • 2 grančice majčine dušice
  • 2 male žlice kumina
  • 50 ml vode
  • 5 velikih žlica maslinovog ulja
  • sol
  • papar
  • štapići od povrća za serviranje
Pribor: pećnica, daska za rezanje, nož, nož za guljenje povrća, ribež, mala tava za prženje, kuhača, velika zdjela, sjeckalica

Zagrijte pećnicu na 200 °C / 390 °F. Prepolovite patlidžane po duljini, zarežite meso u obliku križa i dodajte malo maslinovog ulja na vrh. Pecite oko 30 – 40 minuta dok ne postane mekano. Zatim ostavite da se ohladi.

Za salatu od mrkve, narežite metvicu na sitno. Ogulite i naribajte mrkvu.

Prepecite sjemenke bundeve dok ne ispuste miris.

Pomiješajte naribanu mrkvu s nasjeckanom metvicom, zapečenim sjemenkama bundeve, brusnicama, polovicom kumina, malo soka od limuna i malo maslinovog ulja. Začinite solju i paprom i ostavite da stoji 10 – 20 min.

Za humus, napravite pire od slanutka i oguljenog češnjaka, tahinija, maslinovog ulja, vode, malo soka od limuna, preostalog kumina i soli i papra. Premjestite u zdjelu.

Za umak od patlidžana, izvadite meko meso patlidžana i narežite ga na sitno. Premjestite u veliku zdjelu. Pričekajte da se patlidžan ohladi prije nego što počnete raditi s njim.

Sada nasjeckajte listove majčine dušice i češnjak. Oboje zajedno dodajte u smjesu patlidžana, zajedno s malo tahinija, čistog jogurta i soka od limuna. Miješajte dok se sve dobro ne pomiješa. Začinite solju i paprom. Uživajte u predjelu uz svježe štapiće od povrća!

Strah vas je nereda? Nemojte se bojati!

Nakon što ste gotovi sa svojim trenutkom #enjoytogether, ne trebate se brinuti o prljavom posuđu.
Somat čisti čak i najtvrdokorniju prljavštinu poput masnoće i zagorenih ostataka, pa će vaše posuđe lako ponovno postati savršeno čisto.