Somat Logo

Calzone s povrćem za žara i mozzarellom

Sastojci
Porcije: 2

  • 1 žuta paprika 
  • 1 patlidžan 
  • 1 tikvica 
  • 250 g sira mozzarelle 
  • 21 g svježeg kvasca 
  • 125 ml mlake vode 
  • 175 g brašna 
  • 75 g glatke pšenične semoline 
  • ½ čajne žličice soli 
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 5 grančica bosiljka 
  • 1 limun 
  • 30 g parmezana 
  • 200 g pirea od rajčice 
  • 1 čajna žličica sušenog origana 
  • sol 
  • papar 
  • maslinovo ulje za prženje 
  • maslinovo ulje za podmazivanje 
  • semolina za posipavanje

Pribor: 2 zdjele, kuhinjska krpa, daska za rezanje, nož, grill tava, kuhinjska lopatica, kist za tijesto, velika zdjela, fini ribež, pećnica, valjak za tijesto, lim za pečenje

Dodajte svježi kvasac u zdjelu i rastopite ga u mlakoj vodi. Dodajte brašno, semolinu, sol i pola maslinovog ulja. Zamijesite dok se ne oblikuje glatko tijesto. Prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže otprilike 1 sat ili dok se obujam tijesta ne udvostruči.

Za to vrijeme narežite papriku, patlidžan i tikvice na male komadiće. Popržite povrće u zagrijanoj grill tavi s obje strane sve dok ne posmeđi te povremeno premažite maslinovim uljem. Izvadite povrće iz grill tave, nasjeckajte ga i dodajte u zdjelu. Sitno nasjeckajte listove bosiljka i dodajte ih u zdjelu zajedno s naribanom korom limuna, naribanim parmezanom, soli i paprom. Promiješajte kako bi se sve proželo.

Zagrijte pećnicu na 220 °C. Tijesto prerežite napola i posipajte ga semolinom. Jednu polovicu razvaljajte u veliki kružni oblik promjera otprilike 25 cm. Narežite mozzarellu na kriške i četvrtinu stavite na jednu stranu tijesta. Na to stavite mješavinu povrća sa žara i još jednu četvrtinu mozzarelle. Tijesto preklopite preko punjenja i zatvorite rubove. Isto ponovite s drugom polovicom tijesta i ostatkom sira.

Calzone stavite na lim za pečenje i premažite ga maslinovim uljem. Ostavite da se peče na 220 °C otprilike 10 min.

Za to vrijeme u zdjelu dodajte pire od rajčice, sušeni origano, sol, papar i ostatak maslinovog ulja i promiješajte kako bi se sve proželo. Calzone poslužite uz umak od rajčice. Dobar tek!

Strah vas je nereda? Nemojte se bojati!

Nakon što ste gotovi sa svojim trenutkom #enjoytogether, ne trebate se brinuti o prljavom posuđu.

Somat čisti čak i najtvrdokorniju prljavštinu poput masnoće i zagorenih ostataka, pa će vaše posuđe lako ponovno postati savršeno čisto.