Somat Logo

Vafli od borovnica

Sastojci
Porcije: 4

  • 140 g višenamjenskog brašna
  • 200 ml vrhnja
  • 2 žumanjka
  • 30 g maslaca
  • 1 štapić vanilije (raspodijeljeno tijekom pripreme)
  • 2 bjelanjka
  • 160 g šećera (raspodijeljeno tijekom pripreme)
  • 1 limuna (sok i tanka korica)
  • 1⁄2 naranče (sok i tanka korica)
  • 150 g borovnica (zamrznutih)

  • 250 g borovnica (svježih) sol
  • maslac za namašćivanje šećera u prahu za ukrašavanje

Pribor:
stolni mikser ili ručni mikser s mlatilicama, plosnati ribež s malim rupicama, velika zdjela, lopatica (špatula), veliki lonac za pirjanje, uređaj za izradu vafla

Ogulite koricu limuna i naranče i stavite sa strane. U stolni mikser dodajte brašno, vrhnje, žumanjak, maslac, dio štapića vanilije, dio limunove korice i prstohvat soli. Miksajte sve dok se ne oblikuje glatko, ujednačeno tijesto. Premjestite u posudu i stavite sa strane.

Dodajte bjelanjak i dio šećera u stolni mikser u novoj zdjeli i miksajte sve dok se na mlatilici miksera ne pojave zgusnuti vrhovi smjese.

U velikoj posudi umetnite bjelanjak i šećer u ostatak tijesta.

Da biste pripremili umak od borovnica, karamelizirajte ostatak šećera u velikom loncu za pirjanje na srednjoj temperaturi približno 3 – 5 minuta, neprestano miješajući. Deglazirajte sokom od limuna i naranče. Potom dodajte smrznute borovnice, ostatak štapića vanilije i tanku koricu limuna i naranče te nastavite kuhati otprilike 5 – 7 minuta, sve dok se umak ne zgusne.

Dodajte svježe borovnice u tavu i nastavite kuhati još 1 – 2 minute.

Zagrijte uređaj za izradu vafla i namastite s malo maslaca. Ulijte malo tijesta u uređaj za izradu vafla i pecite otprilike 3 – 4 minute ili dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Poslužite odmah s umakom od borovnica. Po želji ukrasite šećerom u prahu.

Plaši li vas nered? Nema potrebe!

Nakon što dođe kraj vašem trenutku za #enjoytogether, ne morate brinuti o prljavom posuđu.
Somat uklanja čak i najtvrdokorniju nečistoću poput masti i zagorjelih dijelova, tako da se vaše posuđe ponovno može jednostavno i savršeno oprati.