Somat Logo

Složenac od piletine

Sastojci
Porcije: 4

  • 500 g pilećih prsa
  • 100 g mrkve
  • 500 ml pilećeg temeljca
  • 100 g graška
  • 2 češnja češnjaka
  • 10 g origana
  • 20 g peršina
  • 10 g ružmarina
  • 2 č. žl. crnog papra u zrnu
  • 50 g maslaca
  • 50 g višenamjenskog brašna
  • 50 ml tučenog vrhnja
  • 1⁄2 limuna (limunova soka)
  • 1 č. žl. šećera
  • 2 č. žl. umaka Worcestershire
  • 1⁄4 č. žl. muškatnih oraščića
  • 275 g lisnatog tijesta
  • sol 
  • papar
  • maslac za prženje

Pribor:
pećnica, daska za rezanje, nož, veliki lonac za pirjanje, žlica s prorezima, kuhača, cjedilo za agrume, mutilica, mali lonac za pirjanje, keramičke posude

Zagrijte pećnicu na 180 °C / 250 °F. Fino nasjeckajte mrkve. Nasjeckajte češnjak, origano i pola peršina. Narežite piletinu na male kockice.

Zagrijte malo maslaca u malom loncu za pirjanje. Dodajte mrkvu i sotirajte na visokoj temperaturu približno 4 – 5 minuta, sve dok ne poprimi zlatnu boju. Dodajte piletinu i češnjak. Deglazirajte pilećim temeljcem i dodajte ružmarin, crni papar u zrnu i preostali peršin. Smanjite toplinu i ostavite da vrije otprilike 2 – 3 minute. Izvadite piletinu i stavite je sa strane. Povećajte toplinu i smanjite temeljac na dvije trećine originalne količine. Ubacite papar u zrnu, ružmarin i grančice peršina.

U međuvremenu napravite zapršku tako da maslac zagrijavate na niskoj temperaturi u malom loncu za pirjanje. Umiješajte brašno mutilicom. Povremeno miješajući, kuhajte sve dok mješavina ne poprimi zlatnu boju. Dok snažno mutite, dodajte reducirani pileći temeljac s mrkvom, vrhnje, limunov sok, šećer i umak Worcestershire. Tucite mutilicom dok ne nestanu sve grudice, a potom maknite s izvora topline. Začinite po želji muškatnim oraščićem, solju i paprom. Pomiješajte zapršku, piletinu, grašak, sjeckani peršin i origano.

Ravnomjerno razdijelite mješavinu u keramičke posudice. Izrežite lisnato tijesto u krugove koji su nešto veći od keramičkih posudica, stavite ih preko posudice i pritisnite rubove da se zatvore. Nožem probodite središte kruga od lisnatog tijesta. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi od 180 °C / 350 °F otprilike 15 – 20 min. sve dok ne poprimi zlatnu boju. Dobar tek!

Plaši li vas nered? Nema potrebe!

Nakon što dođe kraj vašem trenutku za #enjoytogether, ne morate brinuti o prljavom posuđu.
Somat uklanja čak i najtvrdokorniju nečistoću poput masti i zagorjelih dijelova, tako da se vaše posuđe ponovno može jednostavno i savršeno oprati.