Somat Logo

Odrezak Wellington

Sastojci
Porcije: 5

  • 1 kg goveđe pisanice
  • 1 č. žl. papra (svježe mljevenog)
  • 2 č. žl. maslinovog ulja (raspodijeljeno tijekom pripreme)
  • 1 luk kozjak (ljutika)
  • 10 g peršina
  • 10 g majčine dušice
  • 10 g mažurana
  • 250 g divljih gljiva (npr. smeđih šampinjona, vrganja, lisičarki)
  • 50 g maslaca
  • 100 ml bijelog vina

  • 1⁄2 č. žl. soli
  • 120 g slanine (narezane)
  • 400 g lisnatog tijesta
  • 1 žumanjak
  • brašno za radnu površinu

Pribor:
velika tava za prženje, daska za rezanje, nož, kuhača, električna sjeckalica, hladnjak, plastična folija, gumena lopatica (špatula), pećnica, valjak za tijesto, lim za pečenje, papir za pečenje, kist

Natrljajte cijelu goveđu pisanicu svježe mljevenim paprom. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi za prženje dok ne postane vruće – no, ulje se ne smije dimiti. Pržite govedinu sa svih strana otprilike 10 – 12 minuta dok ne poprimi smeđu boju. Ostavite sa strane da se ohladi.

Fino nasjeckajte ljutiku. Odaberite listove začinskog bilja i grubo ih nasjeckajte. Narežite gljive na kockice.

U velikoj tavi za prženje zagrijte maslac i preostalo maslinovo ulje. Dodajte ljutiku i gljive i sotirajte dok ne postanu napola prozirni.

Deglazirajte bijelim vinom. Dodajte sol i usitnjene začine. Nastavite sotirati otprilike 10 minuta, sve dok alkohol ne ispari. Maknite s izvora topline i ostavite da se ohladi.

Prebacite smjesu s gljivama u električnu sjeckalicu. Miksajte sve dok masa ne postane glatka.

Položite veliki komad plastične folije na dasku za rezanje. Na sredini poredajte pola kriški slanine. Rasporedite smjesu od gljiva preko slanine. Zatim na vrh stavite goveđu pisanicu. Ravnomjerno rasporedite preostalu smjesu od gljiva na govedinu i pokrijte s kriškama slanine. Čvrsto zagrnite goveđu pisanicu smjesom od gljiva i slaninom zamatajući je u plastičnu foliju. Ohladite u hladnjaku približno 30 min.

Zagrijte pećnicu na 180 °C / 250 °F. Na radnoj površini na koju ste posuli malo brašna izvaljajte lisnato tijesto u pravokutnik. Skinite goveđu pisanicu iz plastične folije i postavite je na sredinu po dužini. Omotajte tijesto oko pisanice tako da se duge strane preklapaju. Preklopite kraće strane i čvrsto zatvorite.

Prebacite na obloženi pladanj za pečenje tako da spojeni dijelovi budu na dnu. Premažite umakom od žumanjka i u prethodno zagrijanoj pećnici pecite približno 10 – 15 minuta na temperaturi od 180 °C / 350 °F. Zatim smanjite toplinu na 120 °C / 250 °F i nastavite peći još otprilike 10 minuta, sve dok ne poprimi zlatnu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite da odstoji približno 10 minuta. Uživajte u obroku uz svježu salatu ili svježe povrće.

Plaši li vas nered? Nema potrebe!

Nakon što dođe kraj vašem trenutku za #enjoytogether, ne morate brinuti o prljavom posuđu.
Somat uklanja čak i najtvrdokorniju nečistoću poput masti i zagorjelih dijelova, tako da se vaše posuđe ponovno može jednostavno i savršeno oprati.