Somat Logo

Krafne punjene pekmezom

Sastojci
Porcije: 12

  • 200 g džema od jagode
  • 500 g brašna
  • 70 g šećera
  • 130 ml mlijeka (mlakog)
  • 30 g svježeg kvasca
  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  • 100 g maslaca
  • 1 štapić vanilije (sjemenke)
  • 1 1⁄2 l biljnog ulja

  • 200 g šećera u prahu
  • brašno za posipavanje 
  • sol

Pribor:
zdjela, kuhinjski ručnik, kalupi za kekse, daska za rezanje, valjak za tijesto, termometar za hranu, žlica s prorezima, lonac s poklopcem, papirnati ručnik, nastavak za ukrašavanje, vrećica s grlićem za ukrašavanje

Dodajte brašno i šećer u zdjelu i miješajte dok se ne sjedine. U sredini napravite malu udubinu, dodajte mlijeka i na vrh izmrvljeni svježi kvasac. Pustite da odstoji približno 15 minuta.

Dodajte jaja, žumanjak, maslac, sjemenke štapića vanilije i začinite solju. Mijesite tijesto sve dok ne postane posve glatko, a potom ga pokrijte kuhinjskim ručnikom i pustite da se diže otprilike 45 minuta. Volumen tijesta bi se trebao udvostručiti.

Posipajte radnu površinu brašnom i kratko mijesite tijesto dok ne postane glatko. Razvucite tijesto i izrežite krugove uz pomoć kalupa za kolačiće ili čaše. Prebacite ih na dasku za rezanje i pustite da se ponovno dižu na toplom mjestu otprilike 15 – 20 minuta.

Dodajte ulje u lonac i zagrijte ga dok ne dosegne temperaturu od 170 °C / 140 °F. Pažljivo dodajte okruglice tijesta, jednu po jednu, a zatim pokrijte poklopcem i pustite da se prže približno 2 – 3 minute. Pažljivo ih preokrenite i ostavite da se i na drugoj strani prže otprilike još 2 – 3 minute.

Izvadite krafne iz lonca i pustite da se ocijede na tanjuru podloženom papirnatim ručnikom.

Napunite vrećicu s grlićem za ukrašavanje pekmezom od jagoda. Grlićem ubrizgajte pekmez na bočnoj strani krafne. Posipajte šećerom u prahu - dobar tek!

Plaši li vas nered? Nema potrebe!

Nakon što dođe kraj vašem trenutku za #enjoytogether, ne morate brinuti o prljavom posuđu.
Somat uklanja čak i najtvrdokorniju nečistoću poput masti i zagorjelih dijelova, tako da se vaše posuđe ponovno može jednostavno i savršeno oprati.