Somat Logo

Falafel

Sastojci
Porcije: 4

  • 400 g slanutka
  • 80 g kruha
  • 2 crvena luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 č. žl. đumbira
  • 20 g peršina
  • 20 g korijandra
  • ½ čilija
  • 4 č. žl. brašna
  • 1 1⁄2 č. žl. praška za pecivo
  • 1 l biljnog ulja
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 10 g metvice
  • sol
  • papar

Pribor:
velika zdjela, daska za rezanje, nož, stolni mikser s nastavkom za usitnjavanje hrane, tanjur, papirnati ručnici, mali lonac za pirjanje, mala zdjela

Stavite slanutak u duboku zdjelu i prekrijte ga hladnom vodom, pokrijte i stavite u hladnjak na barem 12 sati. Nakon toga ocijedite slanutak i isperite ga vodom.

Rastrgajte kruh na male komade. Fino narežite crveni luk, češnjak, đumbir, peršin, korijandar i čili.

Pomiješajte sve sastojke u velikoj zdjeli, a zatim izmiksajte u kašu stolnim mikserom i nastavkom za mljevenje hrane. Dodajte brašno i prašak za pecivo i umijesite u čvrsto tijesto.

Rukama oblikujte malene pljeskavice u obliku diska.

U malom loncu za pirjanje zagrijte biljno ulje na srednjoj temperaturi i pržite ih otprilike 4 – 6 minuta, sve dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Prebacite ih na tanjur obložen papirnatim ručnikom kako bi se osušili.

U maloj zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje, metvicu, sol i papar. Poslužite s falafelom kao umak za umakanje. Dobar tek!

Plaši li vas nered? Nema potrebe!

Nakon što dođe kraj vašem trenutku za #enjoytogether, ne morate brinuti o prljavom posuđu.
Somat uklanja čak i najtvrdokorniju nečistoću poput masti i zagorjelih dijelova, tako da se vaše posuđe ponovno može jednostavno i savršeno oprati.