Somat Logo

Zeleno i čisto – zašto je pranje u perilici najodrživiji način pranja

Zašto je pranje u perilici bolje za okoliš od ručnog pranja posuđa? Da vidimo zašto... Proučili smo prednosti za okoliš upotrebe perilice za posuđe od ručnog pranja i objasnit ćemo vam kako različiti programi koje nudi vaša perilica mogu uštedjeti vodu, energiju ili oboje.

Je li pranje u perilici bolje za okoliš od ručnog pranja posuđa?

„Svi znamo koje su očite prednosti upotrebe perilice za posuđe. Štedi vam vrijeme, učinkovitije je i higijenski bolje od ručnog pranja posuđa, a uz to vam i olakšava održavanje kuhinje urednom. Međutim, koji je ekološki učinak perilice?

Rezultati nezavisnih istraživanja zaključili su: pranje posuđa u perilici zaista je najekonomičniji način pranja. Općenito, troši manje vode i energije, čak i kada se uračuna energija koja se troši za samu proizvodnju perilice.

Novije su perilice energetski učinkovitije od starijih, perilice pune veličine općenito su ekonomičnije, iako su za mala kućanstva bolji kompaktniji modeli nego da se redovito pokreće poluprazna perilica.

To su osnove, a sada krenimo detaljnije kako bismo saznali kako smanjiti potrošnju te uštedjeti vodu i energiju upotrebom ispravnih programa.”

Koji program perilice ima najmanju potrošnju?

Očit bi odgovor bio ekonomični program. Međutim, ako živite u području koje često ima nedostatke vode, važno je štedjeti vodu. Ako živite u području gdje su česti nestanci struje, možda biste više pažnje trebali posvetiti uštedi energije. Većina proizvođača programira ekonomičnu postavku tako da radi s manje topline i da troši manje vode, ali dobro je pogledati u priručniku za perilicu da biste provjerili potencijal za uštedu vode i energije drugih ciklusa, poput postavke kratkog pranja ili male količine vode.

Kako uštedjeti energiju upotrebom perilice

Pobrinite se da je perilica napunjena prije nego što je uključite. Pročitajte naš vodič o tome kako napuniti perilicu i saznajte kako je možete napuniti maksimalnom količinom posuđa bez žrtvovanja snage pranja. Uvijek pokrenite perilicu na najmanjoj mogućoj temperaturi. Naravno, za posebno prljavo posuđe morate povećati toplinu, a dobra je ideja i povremeno pokrenuti program s visokom temperaturom kako bi se očistila perilica i uništile bakterije, no upotrebljavajte nižu temperaturu za svakodnevno pranje tanjura, šalica i čaša. Dodatno uštedite energiju tako da odaberete sušenje na sobnoj temperaturi (ako je dostupno) ili čak tako da prekinete pranje prije faze sušenja i pustite da se posuđe prirodno osuši na zraku.

Kao i kod svakog električnog uređaja, isključite način mirovanja kada uređaj nije u upotrebi. Možete smanjiti opterećenje tako da pokrećete perilicu za pranje posuđa u vremenima izvan vršnog opterećenja (primjerice kasno navečer), kada je struja obično jeftinija i kada je vjerojatnije da dolazi iz lokalnih postrojenja.

Kako uštedjeti vodu upotrebom perilice

Nemojte ispirati posuđe ni ispod tekuće vode ni u perilici. Uklonite ostatke hrane i bacite ih u smeće prije nego što posuđe stavite u perilicu, ali nemojte trošiti vodu na radnju koja će se ponoviti u perilici. Videozapis Dishwasher Diaries u nastavku objašnjava zašto prethodno ispiranje nije potrebno.