Somat Logo

Naš doprinos UNICEF-u

Kvalitetni obroci nisu dostupni svima

Počevši od 2019. godine, Somat i Pur će podržati UNICEF-ov globalni program prehrane kako bi se poboljšala prehrana djece širom svijeta za njihov bolji opstanak, rast i razvoj.

© UNICEF/UN074440

Uz potporu partnera, UNICEF  će raditi na poboljšanju kvalitete hrane koju djeca konzumiraju.
Ako lokalno dostupna hrana ne može zadovoljiti prehrambene potrebe, poticat će se unos hrane obogaćene nutrijentima i dodataka prehrani. Djeca koja već pate od teške akutne pothranjenosti dobit će preporučenu posebnu terapeutsku hranu. Podrška UNICEF-a obuhvatit će rad s nacionalnim vladama na donošenju odgovarajućih nacionalnih politika i pomoć zajednicama da podrže optimalnu prehranu djece.

Gdje pružamo podršku?

Sredstva prikupljena kroz partnerstvo Henkela i UNICEF-a će se koristiti u regijama i zemljama u kojima su najpotrebnija, osobito onima s najvećim brojem pothranjene djece: Istočna Azija i Pacifik, Istočna i Južna Afrika, Južna Azija te Zapadna i Središnja Afrika.

Prikazana karta je ilustracija i ne odgovara stvarnim mjerilima. Ne odražava UNICEF-ov stav o pravnom statusu bilo koje zemlje, područja ili pak položaja granica.

Kako naš doprinos podupire UNICEF-ov program prehrane?

UNICEF svakodnevno pomaže djeci od samog početka, educira majke o prehrani, obogaćuje hranu ključnim hranjivim tvarima i spašava živote djece koja pate od teške akutne pothranjenosti. Osim toga, UNICEF radi na zaštiti prehrambenog statusa djece u kriznim situacijama. Ove aktivnosti dio su UNICEF-ova globalnog programa prehrane i podržavat će se kroz proizvode Pur i Somat:

© UNICEF/UNO156175
  • Liječenje i njega djece koja pate od teške akutne pothranjenosti
  • Dodatak prehrani u vidu vitamina A
  • Obogaćivanje hrane vitaminima i mineralima
  • Podrška majkama i djeci u kriznim humanitarnim situacijama
  • Zaštita, promicanje i podrška dojenju i komplementarnoj prehrani

Poboljšavajući prehranu i načine hranjenja, omogućavajući pristup vitalnim prehrambenim uslugama i pristup zdravstvenoj skrbi i zdravom okruženju, možemo zaustaviti pothranjenost prije nego dijete od nje oboli i osigurati bolju budućnost za djecu i njihove obitelji. 

EVANSOVA PRIČA

Što su doprinosi za UNICEF-ov globalni program prehrane značili za život malog Evana

©UNICEF/UN0273233/Ndinda

Umoran, ali sretan: Evans Mumo, 2 godine i 7 mjeseci, odmara nakon prehrambeno uravnoteženog obroka koji je pripremila njegova majka.

Evans je danas zdravo dijete

©UNICEF/UN0259566/Ndinda

Evans živi u Kituiju u Keniji. Njegova je obitelj koristila UNICEF-ov program prehrane.

Situacija u kojoj se nalazila njegova obitelj nije uvijek bila lagana. Kenija se još uvijek suočava s velikim izazovima. Gotovo polovica stanovništva živi ispod granice siromaštva. Zbog dugotrajnih suša koje donose loše žetve u Istočnoj Africi, djeci i njihovim obiteljima često prijeti glad i pothranjenost.

Cilj programa je poboljšati prehrambeni status djece tijekom prvih 1000 dana života, počevši od razvoja u maternici do 2 godine starosti. Sastoji se od pružanja nutricionističkog savjetovanja koje provode zdravstveni volonteri u zajednici i dodatnog doplatka za kućanstva.

Zahvaljujući ovom programu prehrane, Evans je sada zdravo dijete koje dobiva sve potrebne hranjive tvari kroz svoju dnevnu  prehranu. „Evans se danas rijetko razbolijeva“, kaže njegova skrbnica, Anastasia Kalekye Mumo, 38. „U kliniku ga vodim samo kako bi pratili njegov rast ili zbog uobičajenih stvari kao što je gripa.“

Zahvaljujući ovom programu prehrane, Evans je sada zdravo dijete koje dobiva sve potrebne hranjive tvari u svojoj dnevnoj  prehrani.

„Prije nutricionističkog savjetovanja nisam znala kako pripremiti prikladna jela, samo laganu rijetku kašu. Zdravstveni volonter u zajednici naučio me kako pravilno pripremati hranu i uključivati različite vrste jela u obroke svoje djece.“

© UNICEF/UN00259568

Izjava o odricanju odgovornosti

UNICEF ne promiče niti jednu tvrtku, robnu marku, proizvod ili uslugu.